Kiedy zobaczyłam zdjęcie tej tarty po raz pierwszy wiedziałam od razu ze muszę ja zrobić. Zachwycił mnie przede wszystkim jej piękny kolor; klasyczne kruche ciasto pokryte gorzka czekoladą z dodatkiem siekanych orzeszków piniowych a na to delikatny, puszysty, żółty crème pâtissière. Zastanawiałam się co też dali do tego kremu aby zrobić go takim apetycznym. Może użyli szafranu lub barwnika spożywczego? Nic takiego. Jest to natomiast zasługa skrobi kukurydzianej i jaj pochodzących od kur hodowanych na wolnym wybiegu. Do wypieków na moim blogu używam wyłącznie takich jaj. Jestem całkowicie przeciwna okrutnym hodowlom klatkowym i uważam ze te biedne kurki powinny sobie swobodnie rajcować na otwartej przestrzeni. Czasami bierzemy się za pieczenie, gotowanie i nie zwracamy uwagi na jakość jajek a to jest istotne i wierzcie mi ze te od swojskich kur, czy od kur z wolnego wybiegu nie maja sobie równych. Chciałam też Was uczulić iż tak naprawdę to Nasz wybór jaj w sklepach przyczynia się do rozpowszechniania bądź powstrzymywania hodowli klatkowych. Byc może chcemy wydać mniej pieniędzy, zaoszczędzić i nie pomyślimy nawet o cierpieniach jakie przechodzą tak nienaturalnie traktowane ptaki; one na pewno "zapłacą" za Nasz wybór znacznie drożej! Polecam Wam przyłączyć się do mnie w tej cichej walce o prawa zwierząt i nie kupować więcej ( jeśli do tej pory to robiliście) jaj pochodzących z howu klatkowego. To będzie taka Nasza mała cegiełka, która miejmy nadzieje utworzy wraz z innymi jakiś fundament i obali niesprawiedliwe okrucieństwo.
Tarta z kremem, orzeszkami piniowymi i czekoladą
Składniki:
Na spód:
- 300 g mąki pszennej
- 120 g masła, zimnego
- 100 g cukru (lub mniej)
- 1 jajko
- otarta skórka z cytryny
- 1 łyżeczka ekstratu z wanilii
Na crème pâtissière:
- 1/2 l mleka
- 4 żółtka
- 40 g skrobi kukurydzianej
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka ekstratu z wanilii
- kawałeczek skorki z cytryny
Na warstwę z czekoladą i orzeszkami piniowymi:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 30 g orzeszków piniowych + dodatkowo 20 g do udekorowania tarty
- cukier puder do dekoracji
Procedura:
Zróbcie spód tarty zagniatając razem wszystkie składniki a potem rozwałkujcie powstałe ciasto i wyścielcie nim okrągłą formę do tart o średnicy 26 cm. Pieczcie spód przez ok. 20 min. w 190°C.
Przygotujcie następnie crème pâtissière podgrzewając w rondelku mleko wraz z całym kawałkiem skórki cytryny i ekstratem waniliowym, które nadadzą mleku aromatu.
20 g orzeszków piniowych i wstawcie ją do lodówki na parę godzin. Przed samym podaniem wyjmijcie tartę z lodówki i posypcie ją cukrem pudrem.
Źródło: http://www.cookaround.com/video-ricette/dolci/crostata-con-crema-pinoli-e-cioccolato
Jesli mam cos zamiar upiec, zawsze zagladam na twojego bloga, zawsze mi wychodzi! Pychota:) romi:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi milo to czytać :) Miejmy nadzieje ze zawsze tak będzie a jeśliby nawet nie, to przecież każdemu kiedyś zakalce tez wyjdą heheh Oby było ich jak najmniej :))) Pozdrawiam
Usuń