Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 200 g mąki ryżowej
- 130 g cukru
- 150 g masła w temp. pokojowej
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier granulowany dekoracyjny (ile trzeba)
Procedura:
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i krótko zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać obydwie przesiane mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wlać mleko, dodać kilka kropel aromatu i starannie wyrobić ciasto, do momentu aż stanie się ono jednolite. Rozwałkować je na grubość 1/2 cm i szklanką lub okrągłą foremką wycinać koła. Kłaść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach i posypać po wierzchu granulowanym cukrem. Piec w 180° C przez ok. 15 minut, do lekko złotego koloru.
Jakie apetyczne!
OdpowiedzUsuńTo zdecydowania ciasteczka dla mnie- szykuję puszkę i idę je robić :)
OdpowiedzUsuń