Kiedy trwa sezon na brzoskwinie, nie brakuje ich nigdy w mojej kuchni. Moje ulubione są te z żółciutkim miąższem. Jak dotąd zawsze jadłam je po prostu na surowo i to tonami hehe. Nigdy nie udało im się przetrwać do jakiegoś wypieku. :) Tym razem jednak nieco ich zostało i ciekawa byłam co by tu z nimi zrobić. I tak oto po krótkich poszukiwaniach natrafiłam na przepis tej tarty i tak jakoś skusiłam się na niego. Zmodyfikowałam lekko proporcje do mojej formy i upiekłam. Mój mąż był zachwycony. Połączenie brzoskwini i bezy bardzo mu odpowiadało w smaku ;)
Tarta z brzoskwiniami i bezą
Składniki:
Na ciasto:
- 215 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia (3 g)
Dodatkowo:
- 700 g świeżych brzoskwiń obranych ze skórki i odpestkowanych
- 3 białka
- 160 g drobnego cukru + 1 płaska łyżka zwykłego do posypania brzoskwiń
Procedura:
Zagnieść wszystkie składniki na ciasto i schłodzić 30 minut w lodówce. Formę na tartę o średnicy 26 cm wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i wyłożyć schłodzonym ciastem. Białka ubić z cukrem (160 g) na sztywną pianę. Ciasto ponakłuwać widelcem, wierzch surowego ciasta posypać bułką tartą, poukładać na nim przekrojone na pół owoce, rozcięciem ku gorze ( ja dodatkowo przycięłam tez "brzuszki" brzoskwiń bo posiadając niska formę do tart, owoce mi wystawały ponad poziom ciasta ). Brzoskwinie posypać dodatkowa łyżką cukru i wyłożyć na nie pianę z białek. Piec tarte w 180°C ok. 30 – 40 minut ,do złotego koloru bezy ( mnie to zajęło 35 min) . Studzić na zewnątrz piekarnika.
Źródło: http://www.pieczarkamysia.pl/tarta-z-brzoskwiniami-i-beza/
Przepis bierze udział w piątej edycji akcji Morelkowo Brzoskwiniowo:
Wow! :)
OdpowiedzUsuńTarta wspaniale Ci wyszła - wielkie gratulacje :)
Pozdrawiam serdecznie
Dziękuję :) Tarta była naprawdę wyśmienita ;)
UsuńPyszna i pełna słońca :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za udział w akcji. Tarta wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuń