niedziela, 29 listopada 2015

Ciasto z jabłkami i ciasteczkami amaretti / Z Jabłkami


To już ostatnie ciasto w stylu jesiennym, jakie pojawia się na Białym Obrusie. Na pożegnanie ukochanej pory roku mam dla Was niesamowitą kompozycję smaków i aromatów. Z reguły jesteśmy przyzwyczajeni do łączenia jabłek z cynamonem a tutaj coś odmiennego i nowego: jabłka i włoskie ciasteczka amaretti ... 
Ciasto wychodzi mięciutkie i puszyste, nie za suche i nie za wilgotne. Ma przyjemny, intrygujący zapach i oczywiście smak. Po prostu pychota! Mój mąż jak tylko uraczył się jednym kawałkiem zaraz sięgnął po następny mówiąc :"Niesamowite jest to ciasto. Co Ty tam do niego dałaś? Musisz je koniecznie jeszcze raz upiec!" Gościom też jak najbardziej posmakowało i dało mi to wszystko dużo satysfakcji bo sam wypiek niby wygląda na taki zwykły, jest prosty i szybki do przyrządzenia a jednak kryje w sobie coś wyjątkowego... Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu ;)

Ciasto z jabłkami i ciasteczkami amaretti

Składniki:
  • 250 g mąki tortowej
  • 50 g skrobi kukurydzianej
  • 100 g ciasteczek amaretti
  • 3 jajka
  • 160 g cukru trzcinowego + dodatkowo 2 łyżki do posypania wierzchu
  • 160 ml pełnego mleka
  • 120 g masła, stopionego i przestudzonego
  • 3 średnie jabłka
  • aromat rumowy (ile trzeba)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka likieru amaretto lub wina Marsala (ile trzeba)
  • sok z cytryny do skropienia jabłek
Procedura:

Jabłka obrać, wydrążyć  i pokroić w cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Ciasteczka amaretti pokruszyć lub zmielić blenderem.
W misce ubić dokładnie jajka z cukrem, aż masa będzie lekka i puszysta. Nie przerywając miksowania dodać aromat i likier do smaku. Następnie wlewać wolnym strumieniem mleko a potem wsypywać stopniowo (na kilka razy) mąkę tortową przesianą ze skrobią i proszkiem do pieczenia.
Kolejno dodać płynne i przestudzone masło. Odstawić na bok mikser i już przy pomocy samej łopatki lub drewnianej łyżki, wmieszać delikatnie do masy plasterki jabłek, zachowując jednak niewielką część z nich na dekorację wierzchu. Na samym końcu wsypać też pokruszone lub zmielone ciasteczka amaretti (70 g) i połączyć dokładnie wszystkie składniki. Gotową masę przelać do tortownicy 26 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia i wyrównać. Poukładać na cieście zachowane plasterki jabłek a całość posypać równomiernie 2 łyżkami cukru trzcinowego i resztą pokruszonych ciasteczek amaretti (30 g). Ciasto piec w nagrzanym piekarniku w 180° C  przez około 35 - 40 minut (sprawdzić stan pieczenia patyczkiem).Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia.

 Źródło: http://www.hovogliadidolce.it/torta-di-mele-e-amaretti/ nieco zmodyfikowany

Przepis bierze udział w akcji "Moje Wypieki. Wielki powrót":


Moje wypieki. Wielki powrót

https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html

1 komentarz:

  1. zapewne tak smakuje jak wygląda apetycznie
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to najczytelniejszy i najmilszy ślad Waszej obecności. Są o wiele lepsze od wszystkich tych matematycznych wskaźników wizyt i wyświetleń :) Dzięki nim widzę kto rzeczywiście jest zainteresowany moim blogiem :) Nie wstydźcie się komentować! Każde słowo, nawet to krytyczne, chętnie przeczytam :) Miło mi będzie jeśli polubicie też moją stronę na facebook'u :)))
Jeśli nie jesteście posiadaczami żadnego bloga a chcecie coś napisać to wybierzcie najpierw z menu rozwijalnego pozycję "Anonimowy", a podpiszcie się (imię lub nickname) w treści Waszego komentarza.

Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA WSZYSTKIE KOMENTARZE I POLUBIENIA :)