Delikatne, lekkie ciasto typu sernikowego z jogurtem greckim i bez sera (przypominam ciekawym iż włoska ricotta nie jest serem; to produkt mleczny otrzymywany z serwatki). Bardzo rześkie i świeże dzięki dodatkowi borówek amerykańskich i soku cytrynowego. Smaczne zarówno w temperaturze pokojowej jak i po należytym schłodzeniu w lodówce.
Kremowe ciasto z jogurtem greckim, ricottą i borówkami
- 250 g ricotty
- 250 g jogurtu greckiego
- skórka otarta z 1 cytryny + 11 ml soku
- 3 jajka
- 180 g cukru
- 125 g mąki
- 8 g proszku do pieczenia
- 125 g borówek
W jednej misce wymieszać razem na gładki krem jogurt grecki z ricottą. Dodać skórkę otartą z cytryny i sok i dokładnie rozrobić. W drugiej misce ubić jajka z cukrem na jasno i puszysto. Dodać ricottę z jogurtem i delikatnie połączyć, aby masa nie opadła.
Teraz wsypywać partiami przesianą mąkę, wymieszaną uprzednio z proszkiem do pieczenia i na końcu borówki, wymieszać. Gotową masę przelać do tortownicy o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i piec ciasto w nagrzanym piekarniku do 160°C przez ok. 35 - 40 min. Sprawdzić stan pieczenia patyczkiem. Wyjąć z piekarnika i przestudzić w tortownicy a potem wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Przed podaniem można oprószyć ciasto cukrem pudrem, choć nie jest to konieczne bo bardzo dobrze prezentuje się ono w swoich "naturalnych", pastelowych barwach.
Porwał mnie smak tego ciasta!
OdpowiedzUsuń