Tarta z jabłkami
Składniki:
Na spód:
- 250 g mąki
- 125 g zimnego masła
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 łyżeczka wody
Na mus i dekorację wierzchu:
- 6 jabłek
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4 łyżki cukru
Na syrop:
- 2 łyki wody
- 4 łyżki cukru
Procedura:
Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy posiekane w kostkę masło oraz jajko. Szybko wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy do niego 1 łyżeczkę wody (lub więcej). Ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 3 mm. Ciastem wylepiamy formę o średnicy 26 cm. Spód ciasta nakłuwamy widelcem, formę wkładamy do lodówki na 30 min.Obieramy, czyścimy i kroimy w kostkę 3 jabłka. Umieszczamy je w garnku, dodajemy 4 łyżki cukru i 3 łyżki wody. Gotujemy od czasu do czasu mieszając przez około 15 minut, aż jabłka zmiękną a nadmiar płynu odparuje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy ekstrakt, mieszamy. Ugotowane jabłka rozgniatamy spodem łyżki na gładki mus. Na spód od tarty nakładamy przestudzony mus jabłkowy. Pozostałe 3 jabłka obieramy, czyścimy, kroimy w cienkie plasterki. Na musie układamy okrąg z jabłek. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 50 min. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy syrop: w garnku umieszczamy 4 łyżki cukru i 2 łyżki wody. Podgrzewamy mieszając, aż cukier się rozpuści. Przy pomocy pędzelka smarujemy jabłka przygotowanym syropem.
Robi wrażenie. Jeju, jaką mam ochotę na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńMmm, prosta, a z pewnością wyjątkowo pyszna :)
OdpowiedzUsuńBanalna do wykonania i przepyszna w smaku. :) Podałam na ciepło z lodami waniliowymi i kapką bitej śmietany. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
❤
To ciasto nigdy się nie nudzi i wszyscy chyba lubią :) łącznie ze mną :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
❤