Promienne ciasto z jabłkami
Składniki:
- 250 g mąki pszennej wysokobiałkowej Manitoba
- 125 g masła
- szczypta soli
- 800 g jabłek
- 150 ml mleka
- 8 g proszku do pieczenia (ciut więcej niż 1 łyżeczka)
- 1 łyżeczka ekstratu wanilii
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 cytryny
- 3 jajka
- 100 g cukru
- cukier puder do posypania wierzchu (ile trzeba)
Procedura:
Ubić na puszysto masło, jajka, cukier, wanilię i sól. W osobnym naczyniu przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia a potem na przemian z mlekiem dodawać ją stopniowo do masy z masła i jajek, mieszając bez przerwania. Dodać skórkę otartą z 2 cytryn. Tortownice 26 cm wyścielić papierem do pieczenia i przelać do niej gotowa masę a sam wierzch wyrównać za pomocą szpatułki. Obrać jabłka i usunąć z nich gniazda nasienne. Następnie pokroić na plasterki nie za cienkie (można je skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały) i pionowo ułożyć w okrąg na cieście, zaczynając od zewnątrz i tworząc przy tym dwa okręgi. Posypać po jabłkach cukrem trzcinowym i piec ciasto przez około 55 min. (przed wyłączeniem piekarnika lepiej sprawdzić stan pieczenia wykałaczką). Wyjąć ciasto z piekarnika, odczekać jakieś 10 min. a następnie wyjąć z formy i całkowicie ostudzić. Przed samym podaniem posypać cukrem pudrem wedle własnego upodobania.
Apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda, takie pełne jabłek musiało być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście było bardzo jabłkowe i ...mięciutkie! ;)
Usuń