Buchty to świetny pomysł na słodkie śniadanie i podwieczorek. Jeśli chcemy na długo zachować świeżość i miękkość drożdżowego ciasta to najlepiej je poporcjować i zamrozić a rano po prostu odgrzać w mikrofalówce lub w piekarniku. Ta opcja jest też dobra jako zapasy. Może czasem się zdarzyć, że nie mamy czasu upiec ciasta lub ciasteczek a chcemy dać coś słodkiego naszym pociechom. Wtedy naszą deską ratunku mogą być właśnie zamrożone bułeczki :) Polecam!
Buchty
Składniki:
Na ciasto:
Dodatkowo:
Procedura:
Do miski wsypać przesianą mąkę. Zrobić w niej dołek i wsypać pokruszone drożdże. Zasypać połową cukru, zalać połową szklanki mleka, wymieszać z niewielką ilością mąki do momentu, aż konsystencja będzie przypominała gęstą śmietanę. Przykryć ściereczką i odstawić na jakieś 15 minut w ciepłe miejsce, aż rozczyn podrośnie. Po tym czasie dodać resztę składników na ciasto: roztrzepane jajka, resztę cukru i mąki oraz sól i masło. Wyrobić gładkie, klejące się ciasto, starając się jednak aby nie podsypywać mąką. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny (można tez tak jak ja wyrobić ciasto w maszynie do chleba - program"Dough"- śledząc instrukcje jej producenta, co do kolejności umieszczania składników).
Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę wyrobić i formować kulki o wadze ok. 50 g każda. (jeśli macie problem z modelowaniem ciasta, możecie natłuścić Wasze ręce oliwą lub oprószyć je mąką). Jeśli chcemy nadziewać buchty, należy rozpłaszczyć każdą kulkę w dłoni, nałożyć na środek łyżeczkę dowolnego nadzienia i dokładnie zlepić. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem. Układać kulki ciasta blisko siebie tak aby się stykały. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na ok. 30 min. Przed pieczeniem posmarować bułeczki roztopionym masłem. Piec około 25 - 30 min. w temp. 180°C - 190°C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Składniki:
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 30 g drożdży
- 50 g cukru
- 250 ml mleka
- 40 g masła
- 2 jajka lekko roztrzepane
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- ulubione powidła/marmolada/dżem (opcjonalnie)
- 20 g roztopionego masła do posmarowania wierzchu
- cukier puder do posypania
Do miski wsypać przesianą mąkę. Zrobić w niej dołek i wsypać pokruszone drożdże. Zasypać połową cukru, zalać połową szklanki mleka, wymieszać z niewielką ilością mąki do momentu, aż konsystencja będzie przypominała gęstą śmietanę. Przykryć ściereczką i odstawić na jakieś 15 minut w ciepłe miejsce, aż rozczyn podrośnie. Po tym czasie dodać resztę składników na ciasto: roztrzepane jajka, resztę cukru i mąki oraz sól i masło. Wyrobić gładkie, klejące się ciasto, starając się jednak aby nie podsypywać mąką. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny (można tez tak jak ja wyrobić ciasto w maszynie do chleba - program"Dough"- śledząc instrukcje jej producenta, co do kolejności umieszczania składników).
Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę wyrobić i formować kulki o wadze ok. 50 g każda. (jeśli macie problem z modelowaniem ciasta, możecie natłuścić Wasze ręce oliwą lub oprószyć je mąką). Jeśli chcemy nadziewać buchty, należy rozpłaszczyć każdą kulkę w dłoni, nałożyć na środek łyżeczkę dowolnego nadzienia i dokładnie zlepić. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem. Układać kulki ciasta blisko siebie tak aby się stykały. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na ok. 30 min. Przed pieczeniem posmarować bułeczki roztopionym masłem. Piec około 25 - 30 min. w temp. 180°C - 190°C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
uwielbiam buchty! twoje wyglądają bardzo smakowicie
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie, zjadłabym takie buchty.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Jakie puszyste :) Bardzo lubię buchty: zwłaszcza z nutellą lub powidłami :)
OdpowiedzUsuńZ Nutella tez muszę kiedy spróbować :)
UsuńZnam te buchty, są cudowne w smaku:). Pięknie Ci się upiekły ... a w tym "przytuleniu" ich urok:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńBuchty wyglądają imponująco ;-)
Buchtowy Tort:):) uwielbiam:):) R.K.
OdpowiedzUsuń