Co do kandyzowanych czereśni to śmiało możecie zastąpić je kandyzowanymi wiśniami lub innymi.
Wieniec z ricottą i kandyzowanymi czereśniami
Składniki:
- 250 g ricotty
- 150 g mąki + 1 łyżka do owoców
- 110 g cukru
- 7 g proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 70 g czereśni kandyzowanych (można zastąpić kandyzowanymi wiśniami)
- skórka otarta z 1 cytryny
- cukier puder do dekoracji (ile trzeba)
Procedura:
Pokrójcie kandyzowane czereśnie na drobną kostkę, wymieszajcie je z 1 łyżką mąki (zapobiegnie to opadnięciu owoców na dno ciasta) i odstawcie na bok. Odcedźcie ricottę z nadmiaru serwatki (jeżeli zachodzi taka potrzeba) a potem przełóżcie ją do miski i wymieszajcie krótko z cukrem, tak aby uzyskać gładki krem. Dodawajcie teraz kolejno jajka, jedno po drugim i mieszajcie całość bardzo dokładnie. Wsypcie następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i skórkę otartą z cytryny. Na samym końcu dodajcie też kandyzowane czereśnie. Nastawcie piekarnik na 180°C. Natłuśćcie i wysypcie mąką okrągłą formę z kominem o średnicy 18 cm. Usuńcie nadmiar mąki i przełóżcie masę do przygotowanej formy, rozprowadźcie ją równomiernie po całej tortownicy. Pieczcie ciasto w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 35 min. aż nabierze koloru (można sprawdzić patyczkiem). Wyjmijcie z piekarnika i ostudźcie. Przed podaniem posypcie cukrem pudrem.
Mmmmm jaki lekki, takie smakowitosci robisz ze siedzialabym tylko w kuchni i piekla:):) R.K.
OdpowiedzUsuń