Ciasteczka herbata w torebkach (Teabag cookies)
Składniki:
- 280 g mąki
- 180 g masła lub margaryny, w temperaturze pokojowej
- 70 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1/4 łyżeczki skórki startej z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- 3 krople aromatu np. cytrynowego (opcjonalnie)
- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
Procedura:
Wyjąć ciasto, wyrobić rękoma. Rozwałkować na stolnicy posypanej mąką.
Do wycinania ciastek możemy odrysować sobie wcześniej torebkę herbaty na kartoniku i wyciąć gotowy wzór, lub po prostu, tak jak ja, używać jednej prawdziwej torebki herbaty. Kartonik lub torebkę przykładać do rozwałkowanego ciasta i obkrawać wzdłuż boków nożykiem, a następnie (jeśli trzeba) odciąć (wymodelować) górne brzegi, tak aby całe ciastko przypominało kształtem klasyczną torebkę herbaty. Przy pomocy słomki od soczku lub grubszą wykałaczką (patyczkiem) zrobić dziurkę u góry każdego ciastka. Piec w 170°C ok. 10-14 minut, aż się lekko zarumienią, a potem wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.
Gdy ciastka przestygną, zawiązać każdemu z nich jeden sznureczek oderwany od torebek do herbaty. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce ustawionej na średniej mocy. Zanurzać końcówki ciasteczek w roztopionej czekoladzie i odkładać delikatnie na kratkę. Pozostawić ciastka do momentu, aż czekolada stężeje.
Ale śliczne te ciasteczka. Nawet Mąż spojrzał mi przez ramię i powiedział "ładne".
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCiasteczka sa przewspaniale:):)R.K.
OdpowiedzUsuń