środa, 19 lutego 2014

Ciasteczka herbata w torebkach (Teabag cookies)


Dziś przepis z archiwum :) Ciasteczka te upiekłam już jakiś czas temu, kiedy to nie myślałam nawet o tym, że założę w przyszłości bloga! Pstryknęłam im jednak kilka fotek "na pamiątkę", bo byłam z nich naprawdę dumna a i napociłam się przy przyrządzaniu tych cudenek. I tak traf chciał, że zdjęcia nie będą sobie tylko siedziały gdzieś na dysku kompa "zakurzone". Jest okazja by je wykorzystać, no i uwiecznić wypróbowany przepis :) Ciasteczka są idealne do herbaty; mają przyjemny cytrynowy zapach i posmak, a do tego odrobina czekolady... mmm... :) Dzieciom zaś (ale nie tylko im :) na pewno spodoba się niecodzienny kształt do schrupania :)

Ciasteczka herbata w torebkach (Teabag cookies)

Składniki:


  • 280 g mąki
  • 180 g masła lub margaryny, w temperaturze pokojowej
  • 70 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1/4 łyżeczki skórki startej z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 3 krople aromatu np. cytrynowego (opcjonalnie)
  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady

Procedura:

Masło lub margarynę zmiksować, dodawać po kolei miksując do gładkości: cukier, skórkę z cytryny, sok, sól, żółtko, aromat, a na końcu mąkę. Zrobić z ciasta kulę, spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę lub do zamrażarki na 20-25 minut.
Wyjąć ciasto, wyrobić rękoma. Rozwałkować na stolnicy posypanej mąką.
Do wycinania ciastek możemy odrysować sobie wcześniej torebkę herbaty na kartoniku i wyciąć gotowy wzór, lub po prostu, tak jak ja, używać jednej prawdziwej torebki herbaty. Kartonik lub torebkę przykładać do rozwałkowanego ciasta i obkrawać wzdłuż boków nożykiem, a następnie (jeśli trzeba) odciąć (wymodelować) górne brzegi, tak aby całe ciastko przypominało kształtem klasyczną torebkę herbaty. Przy pomocy słomki od soczku lub grubszą wykałaczką (patyczkiem) zrobić dziurkę u góry każdego ciastka. Piec w 170°C ok. 10-14 minut, aż się lekko zarumienią, a potem wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.
Gdy ciastka przestygną, zawiązać każdemu z nich jeden sznureczek oderwany od torebek do herbaty. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce ustawionej na średniej mocy. Zanurzać końcówki ciasteczek w roztopionej czekoladzie i odkładać delikatnie na kratkę. Pozostawić ciastka do momentu, aż czekolada stężeje.

3 komentarze:

  1. Ale śliczne te ciasteczka. Nawet Mąż spojrzał mi przez ramię i powiedział "ładne".

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasteczka sa przewspaniale:):)R.K.

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to najczytelniejszy i najmilszy ślad Waszej obecności. Są o wiele lepsze od wszystkich tych matematycznych wskaźników wizyt i wyświetleń :) Dzięki nim widzę kto rzeczywiście jest zainteresowany moim blogiem :) Nie wstydźcie się komentować! Każde słowo, nawet to krytyczne, chętnie przeczytam :) Miło mi będzie jeśli polubicie też moją stronę na facebook'u :)))
Jeśli nie jesteście posiadaczami żadnego bloga a chcecie coś napisać to wybierzcie najpierw z menu rozwijalnego pozycję "Anonimowy", a podpiszcie się (imię lub nickname) w treści Waszego komentarza.

Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA WSZYSTKIE KOMENTARZE I POLUBIENIA :)