Ciasto kakaowe z gruszkami, czekoladą i płatkami owsianymi
Składniki:
- 5 średnich, dojrzałych gruszek
- 150 g masła w temp. pokojowej
- 140 g cukru
- 3 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 ml mleka
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 5 łyżek płatków owsianych
- szczypta cynamonu (dałam więcej)
- szczypta gałki muszkatołowej (dałam więcej)
- sok z cytryny (ile trzeba - do posmarowania gruszek aby nie ściemniały)
- cukier puder do dekoracji (ile trzeba)
Procedura:
Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Gruszki umyć i obrać. Usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Miękkie masło zmiksować z cukrem i jajkami na puszystą masę. Wsypać na raz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i płatki owsiane. Dodać cynamon, gałkę muszkatołową i wlać mleko. Wszystko krótko wymieszać łopatką na jednolite ciasto a potem dodać jeszcze pokrojoną na kawałki czekoladę i znów wymieszać, tylko do dokładnego połączenia się składników. Tortownice 22 cm wyścielić papierem do pieczenia lub nasmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Przelać do niej 2/3 ciasta, wyłożyć na to gruszki (odsączone z nadmiaru soku) a następnie przykryć pozostałym ciastem. Piec ok 1 h w 200°C (u mnie tylko 50 min.) Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Przed samym podaniem posypać cukrem pudrem.
Uwielbiam wszystko co z gruszkami.
OdpowiedzUsuńCiacho na pewno pyszne!
ciasto przepyszne, wczoraj zrobione wieczorem a rano juz nic nie zostało :)
OdpowiedzUsuń