Tort z tęczą
Składniki:
Na biszkopt:
(Możecie go upiec dzień wcześniej)
- 5 średnich jajek w temperaturze pokojowej
- 150 g cukru
- 130 g mąki
- 20 g mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
Na krem z nutella i mascarpone:
- 147 g nutelli
- 210 g mascarpone
- 45 ml śmietany kremówki 36%, płynnej nie ubitej
Dodatkowo:
- 200 g konfitury malinowej bez cukru lub niskosłodzonej
Na poncz:
- 150 ml letniej wody
- 1 łyżka soku z cytryny lub więcej
- 3 - 4 łyżeczki cukru, w zależności od upodobania
Na dekoracje:
- 200 ml śmietany kremówki 36% do ubijania
- 1 opakowanie utrwalacza do śmietany (10 g) - opcjonalnie
- 250 g mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- kolorowe drażetki typu Smarties lub M&M's (ile trzeba)
- kilka pianek Marshmallow w kształcie białych kwiatów (np. Haribo Marshmallow Flower)
- srebrne i złote perełki
Procedura:
Wbijcie jajka do obszernej miski i rozbełtajcie je lekko. Dodajcie cukier i ubijajcie mikserem na najwyższych obrotach, bardzo długo i starannie, aż do momentu kiedy masa stanie się jasna, błyszcząca i puszysta (zajmie to Wam ok. 15 minut). Dodawajcie teraz stopniowo przesiane obie mąki i ostrożnie mieszajcie łopatką (już nie mikserem!) od góry do dołu aby masa nie opadła. Przygotujcie tortownice 22 cm, wysmarujcie ja tłuszczem e oprószcie mąką lub wyłóżcie papierem do pieczenia. Przelejcie do niej gotową masę, starając się rozprowadzić ja równomiernie po całej tortownicy. Przy pomocy łopatki wyrównajcie tez wierzch masy, jednak bardzo delikatnie. Umieśćcie tortownice w nagrzanym piekarniku do 170°C i pieczcie tak przez ok. 10 minut a następnie podnieście temperaturę do 180°C i pieczcie jeszcze przez kolejne 20 minut. (możecie dla pewności sprawdzić patyczkiem). Wyjmijcie z piekarnika i odczekajcie jakieś 10- 15 min. a następnie usuńcie obręcz tortownicy i zostawcie tak biszkopt do całkowitego ostudzenia ( jeśli nie macie dużego doświadczenia z pieczeniem i jest problem z wyjęciem biszkoptu z formy, wystarczy jedynie obkroić całe ciasto dookoła gdy jest ono jeszcze w tortownicy - krojąc np. nożykiem wzdłuż obręczy; wtedy bez problemu je wyjmiecie bez obawy o uszkodzenie).
Przystąpcie teraz do przyrządzenia kremu z nutellą i mascarpone: Przy pomocy łopatki wymieszajcie krótko nutelle i mascarpone, dodawajcie stopniowo płynną śmietanę kremówkę (nie ubijaną!) tak aby uzyskać pożądaną konsystencję masy. Przekrójcie biszkopt na 3 blaty i nasączcie pierwszy krążek 1/3 części przygotowanego ponczu. Rozsmarujcie na nim cały krem z nutellą i mascarpone i przykryjcie to drugim krążkiem biszkoptu; znów nasączcie połową pozostałego ponczu a następnie posmarujcie po wierzchu konfiturą malinową. Ułóżcie trzeci krążek i także ten nawilżcie resztkami ponczu. Cały tort lekko przyciśnijcie od góry, aby warstwy się do siebie nieco zbliżyły (nie przesadzajcie jednak bo "uciekną" Wam obie masy ;).
Przystąpcie teraz do wykonania dekoracji tortu: ubijcie na sztywno zimną śmietanę razem z cukrem pudrem i utrwalaczem do śmietany, a następnie połączcie ją ostrożnie z mascarpone. Posmarujcie dokładnie cały biszkopt, łącznie z bokami. Na końcu ułóżcie na torcie dekoracje z kolorowych drażetek tworząc tęczę i zróbcie chmurki z marshmallow ( przekrójcie na pół jeden piankowy kwiatek, lekko go ściśnijcie aby przypominał chmurkę i połóżcie na torcie, gdzieś pod tęczą), pomiędzy chmurkami możecie tez wyłożyć kilka złotych i srebrnych perełek. Gotowe! Dekoracje najlepiej jest robić tuz przed podaniem żeby uniknąć ryzyka iż kolorowe drażetki "puszczą" kolor i tort stanie się przez to mniej estetyczny. Tort należy przechowywać w lodówce.
Źródło: Przełożenie: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2014/05/Tort-dla-dzieci.html
Dekoracja: http://najsmaczniejsze.pl/2014/04/tort-z-tecza/
Biszkopt: przepis klasyczny - na 1 jajko przypada 30 g cukru i 30 g mąki
Dekoracja: http://najsmaczniejsze.pl/2014/04/tort-z-tecza/
Biszkopt: przepis klasyczny - na 1 jajko przypada 30 g cukru i 30 g mąki
Piękny Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze życzenia dla małego jubilata :)
Uroczy! Sama bym taki chciała na swoje uro;)
OdpowiedzUsuń