Alzacka tarta z jabłkami
Składniki:
Na spód:
- 250 g mąki pszennej
- mała szczypta soli
- 2-3 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
- 130 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
Nadzienie:
- 2 jabłka, które należy obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki
- 50 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 180 g gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Procedura:
Z podanych składników na spód zagnieść ciasto - wyrabiać dokładnie acz nie za długo.Okrągłą formę do tart o średnicy ok. 26 cm wylepić ciastem i ponakłuwać widelcem.
Wstawić gotowy spód do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec ok. 12 min. Powinien bardzo delikatnie się zrumienić – warto sprawdzić stopień upieczenia po ok. 8 - 10 min.
W tym czasie przygotować nadzienie. Zmiksować jajka z cukrem, jogurtem, wanilią i mąką na gładką masę bez grudek. Na podpieczonym spodzie ułożyć plasterki jabłek – należy je układać w okrąg. Następnie wlać na jabłka masę jogurtową. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 40 min. ( u mnie 35 min.) Po upieczeniu ostudzić.
Upiekłam właśnie! Pachnie w całym domu:-)bardzo fajny, szybki przepis :-)pozdrawiam, Romy :-)
OdpowiedzUsuń