Ciasto z jabłkami, rodzynkami i żurawiną
Składniki:
- 800 g jabłek
- 180 g mąki
- 120 g cukru
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 100 g masła, roztopionego
- 2 jajka
- 50 ml mleka
- 50 g rodzynek
- 50 g suszonej żurawiny
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- skorka otarta z 1/2 cytryny
- 1/2 laski wanilii
- 2 łyżki rumu
- 2 łyżki Kirschu
- szczypta mielonego cynamonu
- szczypta soli
- cukier puder (ile trzeba)
Procedura:
Namoczyć rodzynki w rumie a żurawinę w Kirsch przez 30 min. Obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki, nie za cienkie, skropić je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały, dodać szczyptę cynamonu i delikatnie acz dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu wymieszać jajka z cukrem, mlekiem, roztopionym i przestudzonym masłem, skórką z cytryny, nasionkami wanilii i szczyptą soli. Stopniowo wsypywać mąkę do mieszaniny jajecznej, nie zaprzestając miksowania, następnie dodać odsączone z alkoholu rodzynki i żurawinę (nie wszystkie lecz większą część albo po prostu połowę z nich jak u mnie). Wlać gotową masę do tortownicy o średnicy 22 cm, natłuszczonej i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na masę wyłożyć jabłka wciskając je w ciasto i przykryć pozostałymi rodzynkami i żurawiną. Wsadzić do nagrzanego piekarnika i piec w 180°C przez ok. 45 min. (sprawdzić stan pieczenia wykałaczką). Wyjąć i ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem wedle uznania.
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń