Nie ma to jak własnej roboty pieczywo! Zapach bułeczek które dopiero co wyskoczyły z piekarnika roznosi się po całym domu :)) I co najważniejsze wiemy co w nich jest! A te co upiekłam są mocno czosnkowe i do tego z aromatycznymi ziołami Pycha! Nie znajdziecie ich w żadnej piekarni!
Bułki czosnkowe z ziołami
Składniki:
- 12 ząbków czosnku
- 350 ml mleka
- 450 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 25 g świeżych drożdży lub paczuszka suszonych ( dałam świeżych)
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżka suszonego oregano
- 2 łyżki oliwy
- 1 jajko
- na wierzch: mleko do posmarowania, ziarna do posypania
Procedura:
Obierz ząbki czosnku i wrzuć do rondla z mlekiem. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 15 minut (uważaj, żeby nie wykipiało). Odstaw do ostygnięcia, przelej do blendera i zmiksuj na gładko. Do dużej miski przesiej mąkę oraz sól. Dodaj pokruszone drożdże i suszone zioła, wymieszaj. Dolej zmiksowane mleko z czosnkiem, oliwę, jajko, wyrób ciasto. Wyłóż je na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiaj kilka minut, aż będzie gładkie i miękkie. Przełóż do miski cienko posmarowanej oliwą, przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. (Ja wyrabiałam ciasto w maszynie do chleba - program 'dough'). Po tym czasie wyciąg ciasto z miski, zagnia
Obierz ząbki czosnku i wrzuć do rondla z mlekiem. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 15 minut (uważaj, żeby nie wykipiało). Odstaw do ostygnięcia, przelej do blendera i zmiksuj na gładko. Do dużej miski przesiej mąkę oraz sól. Dodaj pokruszone drożdże i suszone zioła, wymieszaj. Dolej zmiksowane mleko z czosnkiem, oliwę, jajko, wyrób ciasto. Wyłóż je na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiaj kilka minut, aż będzie gładkie i miękkie. Przełóż do miski cienko posmarowanej oliwą, przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. (Ja wyrabiałam ciasto w maszynie do chleba - program 'dough'). Po tym czasie wyciąg ciasto z miski, zagnia
taj przez kilka minut. Podziel na 12 równych części (metodą na pół, na pół i każdą ćwiartkę na 3 równe kulki). Z każdej utocz bułeczkę i przełóż na wyłożona pergaminem blachę. Zostaw na 15 minut, aby wyrosły. Posmaruj po wierzchu mlekiem, posyp ziarnami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220oC na 15-20 minut. Po upieczeniu ostudź na kratce.
Sama też robię bułki czosnkowe bo je uwielbiam! Pięknie Ci wyszły!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)To własnie jeden z moich ulubionych wypieków jeśli chodzi o pieczywo i smakuje tez bardzo mojemu mężowi ;)
UsuńTo prawda, są bardzo apetyczne. Ja uwielbiam czosnek w każdym wydaniu :)
OdpowiedzUsuńCzosnkowe buleczki.. Na pewno sie skusze:) romi:)
OdpowiedzUsuńGorąco zachęcam :)
UsuńByle tylko nie przesadzić z czosnkiem :) Bardzo zdrowe i apetycznie wyglądające bułeczki!
OdpowiedzUsuńNo to to już zależy od wrażliwości podniebienia ;) Mężczyźni z reguły lubią zjeść dosyc pikantnie :)
Usuńte bułeczki wspaniale współgrają z zupą z soczewicy :-) - od lat tak robię i wszyscy się zajadają
OdpowiedzUsuńW takim razie muszę koniecznie wypróbować bo soczewice uwielbiam! :))
Usuń