sobota, 3 sierpnia 2013

Bułki czosnkowe z ziołami



Nie ma to jak własnej roboty pieczywo! Zapach bułeczek które dopiero co wyskoczyły z piekarnika roznosi się po całym domu :)) I co najważniejsze wiemy co w nich jest! A te co upiekłam są mocno czosnkowe i do tego z aromatycznymi ziołami  Pycha! Nie znajdziecie ich w żadnej piekarni!

Bułki czosnkowe z ziołami

Składniki:
  • 12 ząbków czosnku
  • 350 ml mleka
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g świeżych drożdży lub paczuszka suszonych ( dałam świeżych)
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 2 łyżki oliwy
  • 1  jajko
  • na wierzch: mleko do posmarowania, ziarna do posypania

Procedura:

Obierz ząbki czosnku i wrzuć do rondla z mlekiem. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 15 minut (uważaj, żeby nie wykipiało). Odstaw do ostygnięcia, przelej do blendera i zmiksuj na gładko. Do dużej miski przesiej mąkę oraz sól. Dodaj pokruszone drożdże i suszone zioła, wymieszaj. Dolej zmiksowane mleko z czosnkiem, oliwę, jajko, wyrób ciasto. Wyłóż je na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiaj kilka minut, aż będzie gładkie i miękkie. Przełóż do miski cienko posmarowanej oliwą, przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. (Ja wyrabiałam ciasto w maszynie do chleba - program 'dough'). Po tym czasie wyciąg ciasto z miski, zagnia
taj przez kilka minut. Podziel na 12 równych części (metodą na pół, na pół i każdą ćwiartkę na 3 równe kulki). Z każdej utocz bułeczkę i przełóż na wyłożona pergaminem blachę. Zostaw na 15 minut, aby wyrosły. Posmaruj po wierzchu mlekiem, posyp ziarnami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220oC na 15-20 minut. Po upieczeniu ostudź na kratce.



9 komentarzy:

  1. Sama też robię bułki czosnkowe bo je uwielbiam! Pięknie Ci wyszły!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)To własnie jeden z moich ulubionych wypieków jeśli chodzi o pieczywo i smakuje tez bardzo mojemu mężowi ;)

      Usuń
  2. To prawda, są bardzo apetyczne. Ja uwielbiam czosnek w każdym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czosnkowe buleczki.. Na pewno sie skusze:) romi:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Byle tylko nie przesadzić z czosnkiem :) Bardzo zdrowe i apetycznie wyglądające bułeczki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to to już zależy od wrażliwości podniebienia ;) Mężczyźni z reguły lubią zjeść dosyc pikantnie :)

      Usuń
  5. te bułeczki wspaniale współgrają z zupą z soczewicy :-) - od lat tak robię i wszyscy się zajadają

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie muszę koniecznie wypróbować bo soczewice uwielbiam! :))

      Usuń

Komentarze to najczytelniejszy i najmilszy ślad Waszej obecności. Są o wiele lepsze od wszystkich tych matematycznych wskaźników wizyt i wyświetleń :) Dzięki nim widzę kto rzeczywiście jest zainteresowany moim blogiem :) Nie wstydźcie się komentować! Każde słowo, nawet to krytyczne, chętnie przeczytam :) Miło mi będzie jeśli polubicie też moją stronę na facebook'u :)))
Jeśli nie jesteście posiadaczami żadnego bloga a chcecie coś napisać to wybierzcie najpierw z menu rozwijalnego pozycję "Anonimowy", a podpiszcie się (imię lub nickname) w treści Waszego komentarza.

Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA WSZYSTKIE KOMENTARZE I POLUBIENIA :)