Wróciłam z wakacji w Alpach ze słoikiem pełnym ...jagód! :) Możecie się śmiać ale już od dłuższego czasu nie miałam do czynienia z jakimikolwiek owocami lasu. Gdy byłam zaledwie dziewczynka bardzo często zbierałam jagody w sezonie gdyż mój dom rodzinny był zaraz pod lasem i wystarczyło tylko wyskoczyć; teraz jednak mieszkając na Nizinie Padańskiej mogę zapomnieć o jagodach i zabrać się co najwyżej do zbierania ryżu hehe ;) Tak wiec wróciłam z moim cennym nabytkiem i upiekłam jagodowe, mocno maślane ciasto ucierane z kruszonka.
Ciasto maślane z jagodami i kruszonką
Składniki:
Na ciasto:
- 200 g masła
- szczypta soli
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 4 jajka
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 200 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 400 g jagód
Na kruszonkę:
- 150 g mąki
- 100 g masła, schłodzonego
- 50 g cukru pudru
Procedura:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć. W misie miksera utrzeć masło, na jasną i puszystą masę. Dodawać cukier, szczyptę soli, dalej ucierając. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane składniki suche i wymieszać szpatułką, do połączenia się składników.
Tortownice 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć jagody. W osobnym naczyniu przygotować kruszonkę siekając nożem podane składniki a następnie ucierając je szybko miedzy palcami aż do powstania grudek. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosypać trochę mąki. Gotowa kruszonkę rozłożyć równomiernie na owocach.
Całe ciasto piec w temperaturze 175°-180°C przez ok. 1 godzinę, do tzw. suchego patyczka.
Jak ja kocham takie maślane ciasta! I jagody i pyszna kruszonka, prosto i pysznie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńChciałabym teraz mieć kawałek tego ciasta do kawy :D
OdpowiedzUsuń