Malinowe semifreddo
Składniki:
- 250 g malin
- 200 ml śmietany kremówki 30-36%
- 150 g cukru
- 2 białka
- sól
Procedura:
Umieśćcie w rondlu 100 g cukru z 50 ml wody, gotujcie przez 1 minutę i odstawcie do ostygnięcia. Zmiksujcie 200 g umytych malin a resztę pozostawcie do dekoracji. Ubijcie na sztywno śmietanę kremówkę, a następnie w oddzielnym naczyniu, białka z 50 g cukru i szczyptą soli. (Białka ubijacie na sztywno razem z cukrem! Nie należy dodawać go pod koniec ubijania jak w większości przepisów!) Połączcie pianę z białek, bitą śmietanę i zmiksowane maliny, mieszając delikatnie szpatułką. Wyścielcie folią spożywczą (użyłam papieru do pieczenia) okrągłą formę o średnicy 18 cm (dno i boki), wlejcie do środka przygotowaną mieszaninę, przykryjcie też folią wierzch tortownicy i wstawcie ją do zamrażalnika na całą noc. Po tym czasie wyjmijcie gotowe semifreddo i zróbcie dekoracje z bitej śmietany i pozostałych malin (Ja moje semifreddo ozdobiłam nie śmietaną a płatkami migdałowymi tworząc kwiaty).
wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńMMm, niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuje :)
OdpowiedzUsuńWow,wyglada bardzo apetycznie, i Tak niewiele potrzeba miec:) romi:)
OdpowiedzUsuńZjadlo" zeby go miec;)" romi
OdpowiedzUsuńI właśnie szybko zniknęło ze stołu :)
Usuń