Sad moich teściów jest w tym roku bardzo hojny i produkuje przeróżne gatunki gruszek. Ostatnie dwa tygodnie praktycznie były dla mnie właśnie pod znakiem... gruszki! Zjadłam ich niesamowicie dużo i to na wiele możliwych sposobów: surowe, gotowane no i pieczone, ano bo jak by to było nie skorzystać i nie przygotować jakiegoś ciasta, mając do dyspozycji taki bogaty asortyment? ;) I tak oto jestem tu znowu z Wami, aby uraczyć Was pysznościami jakie towarzyszyły mi na śniadanie i podwieczorek w tych dniach :)
Gruszkowe słodkości (czyli włoskie "dolcetti alle pere")
Składniki:
- 300 g di mąki pszennej
- 4 gruszki
- 110 g di masła (Wykorzystałam tylko 90 g a zamiast tego dodałam na przemian trochę wody i soku z cytryny)
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- skórka otarta z jednej cytryny (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżki cukru pudru
- sól
Procedura:
Przesiejcie mąkę, proszek do pieczenia i sól na stolnicę. (Ja robiłam wszystko w dużej misce) Dodajcie masło, pokrojone na kawałki, odmierzcie i dodajcie też 80 g drobnego cukru, 2 żółtka i ewentualnie skórkę otartą z jednej cytryny i połączcie dobrze ze sobą wszystkie składniki. Podzielcie powstałe ciasto na dwie równe części i rozwałkujcie każdą na w miarę cienki płat. Jednym z nich wyścielcie przygotowaną kwadratową formę (21 x 21 cm) wysmarowaną uprzednio masłem rozłóżcie na cieście umyte, obrane ze skórki i starte na tarce o dużych oczkach gruszki, posypcie je kolejno cynamonem i pozostałym cukrem, a następnie przykryjcie to drugim płatem ciasta. Posmarujcie wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem, wstawcie je do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczcie przez ok. 30 minut. Wyjmijcie ciasto z formy i ostudźcie (ja studziłam w formie). Przed podaniem pokrójcie na male kwadraty i posypcie cukrem pudrem.
A jakiej grubosci ma Byc rozwalkowane ciasto? Wyglada smakowicie, a gruszki uwielbiam:) R.
OdpowiedzUsuńNie trzeba tu precyzji. Wystarczy ze masz formę taka jak powyżej i tylko rozwałkowujesz ciasto tak aby Ci pokryło całkowicie dno a później wierzch blaszki :)
UsuńWyszlo pychotka, dziekuje! R.
OdpowiedzUsuńWłaśnie widziałam zdjęcie co zamieściłaś na Facebooku. Gratulacje i raz jeszcze ciesze się ze się udały i ze smakowały :)
UsuńAle dobre ;)
OdpowiedzUsuń