Składniki:
- 334 g mąki
- 167 g masła, zimnego
- 60 g cukru pudru do wyrobienia ciasta + 4 łyżki do posypania jabłek + odrobinę do dekoracji (ile trzeba)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (w oryginale śmietana)
- 1,5 kg jabłek (najlepiej twardych, lecz nie łamliwych i małosoczystych)
- 1,5 łyżeczki cynamonu
Procedura:
Szybko posiekaj razem mąkę, proszek, masło i cukier puder, dodaj żółtko, jogurt i szybko zagnieć spójne ciasto. Wyłóż formę wielkości ok. 21 x 21 cm papierem do pieczenia, dno wylep 2/3 ciasta i wstaw razem z formą do lodówki na ok. 1 godzinę Resztę – 1/3 ciasta – schowaj w woreczku do zamrażarki. Obierz i pozbaw gniazd nasiennych wszystkie jabłka. Pozostaw je w połówkach lub ćwiartkach jeśli są większe. Pokrój jabłka na cieniutkie plasterki (ręcznie lub mechanicznie). Do jabłek dodaj 4 łyżki cukru pudru, cynamon i delikatnie wymieszaj, by przyprawy oblepiły wszystkie plasterki, postaraj się ich nie połamać. Na wychłodzone ciasto w blasze wyłóż wszystkie jabłka układając plasterki poziomo, dokładnie dociśnij i wyrównaj. Na wierzch zetrzyj ciasto z zamrażalnika. Piecz w nagrzanym piekarniku do 160°C przez ok. 60-80 min – do zezłocenia się wierzchu. Po wystudzeniu posyp pudrem.
Źródło: http://www.chillibite.pl/2009/10/szarlotka-tatrzanska.html
Przepis bierze udział w akcji "Nie byle jaka szarlotka":
Przepis bierze udział w akcji "Nie byle jaka szarlotka":
Wygląda cudownie. Dziękuję za udział w akcji :)
OdpowiedzUsuńDzielo sztuki:) R.
OdpowiedzUsuń