Składniki:
- 170 g mąki pszennej
- 70 g masła
- 70 g drobnego cukru do wypieków do ubicia białek
- 2 łyżki cukru białego do ciasta
- 3 żółtka ze średniej wielkości jajek
- 3 białka jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 słoiki musu jabłkowego (w sumie ok. 600 g musu) - zamiast gotowego musu użyłam świeżych włoskich jabłek mało soczystszych, które zmiksowałam na mus w homogenizatorze aby uzyskać 700 g musu; nie prażyłam ich; wymieszałam z dodatkowymi 3 łyżkami drobnego cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Procedura:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, dodać zimne masło i rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Dodać żółtka, zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Blaszkę 21 x 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zimne ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach na spód blaszki i delikatnie ugnieść. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C z termoobiegiem i piec ok. 12 minut, aż nabierze złotego koloru.
W międzyczasie ubić 3 białka z 70 g cukru na sztywną pianę, dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Wyjąć ciasto, wyłożyć mus jabłkowy, na wierzch rozłożyć pianę z białek. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15 minut w 180°C z termoobiegiem. Wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto na ok. 10-15 minut. Po tym czasie wyjąć i odstawić do przestygnięcia.
Źródło: http://kulinarnespotkania.blogspot.it/2012/10/szarlotka-z-puszysta-beza.html
Przepis bierze udział w akcji "Nie byle jaka szarlotka":
wygląda przepięknie <3
OdpowiedzUsuńhttp://lubieessc.blogspot.com/
Mniam ... wygląda obłędnie, zjadałabym
OdpowiedzUsuńZapraszam do polubienia mojego facebooka https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek
Pierwszy raz tu jestem. Jaki zachęcający i apetyczny nagłówek bloga! Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki Evitaa :) Mam nadzieje ze na tym pierwszym razie się nie skończy ;) Gorąco zapraszam na kolejne wpisy :))
Usuń