Składniki:
- 340 g mąki pszennej + 1 łyżka
- 250 g masła
- 8 łyżek oleju
- 5 żółtek
- 5 białek
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka octu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 1/2 szklanki maku
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- cukier puder do oproszenia wierzchu
Procedura:
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodać ocet, olej i aromat waniliowy. Następnie dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ciągle ucierając. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na 3 równe części: do jednej dodać łyżkę mąki, do drugiej kakao, a do trzeciej mak. Do natłuszczonej tortownicy 26 cm wyłożyć najpierw jasne ciasto, potem kakaowe, a na końcu makowe. Piec w 180°C przez około 60 minut. Po wystygnięciu ciasto posypać cukrem pudrem.
Źródło: http://arabeskawaniliowa.blogspot.it/2012/11/ciasto-trojniak.html
Bardzo ładnie Ci wyszło :-)
OdpowiedzUsuńJa też wolę naturalne barwniki, choć i przed sztucznymi się nie wzbraniam. Z tymi pierwszymi jest jednak taki problem, że niewiele kolorów można uzyskać sposobem domowym.