Składniki:
- 220 g mąki
- 30 g gorzkiego kakao
- 140 g drobnego cukru do wypieków
- 125 g masła
- 1 jajko
- 15 ml mocnego espresso
- 2 łyżeczki mielonej kawy
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Procedura:
Do obszernej miski przesiać mąkę z kakao, mieloną kawą, cukrem, sodą oczyszczoną i cynamonem. Dodać posiekane masło i jajko a potem rozetrzeć mikserem lub palcami, aż masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Wtedy wlać espresso i zagnieść gładkie ciasto (jeśli konsystencja ciasta jest zbyt lepka należy dodać 1 łyżkę mąki). Z ciasta uformować wałek, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 1 h lub do zamrażalnika na 30 minut ( ja chłodziłam ciasto całą noc w lodówce). Po tym czasie piekarnik rozgrzać do temperatury 170°C. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części i rozwałkować na grubość 4-6 milimetrów podsypując mąką. Ciasto jest dosyć lepkie, ale oprószone mąką dobrze się wałkuje (ja dodatkowo wałkowałam pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia; ważne aby ze schłodzonym ciastem nie pracować za długo, bo stanie się ono zbyt miękkie). Przy pomocy foremek wyciąć dowolne kształty i ułożyć na papierze do pieczenia. Piec w 170°C na środkowej półce piekarnika przez 10-12 minut. Ciastka powinny być lekko miękkie w środku, ale kruche na brzegach. Studzić na kratce. Przechowywać do dwóch tygodni w szczelnie zamkniętej, metalowej puszce.
Zrobie je na prezent imieninowy:) dziekuje za pomysl:)R.
OdpowiedzUsuń