piątek, 17 stycznia 2014

Ciasto drwala (Lumberjack cake)


Jeśli znudziliście się klasycznymi wypiekami i poszukujecie czegoś naprawdę dziwacznego, lecz zarazem smacznego, to polecam Wam koniecznie wypróbować "Lumberjack cake". 
Do upieczenia tego ciasta skłoniły mnie 3 rzeczy: jego nazwa, wygląd i pochodzenie. Z angielskiego tłumacząc "Lumberjack cake" to "Ciasto drwala" ; z wyglądu przypomina ucięty kawałek drewna na opał a polewa kokosowa wydaje się być świeżymi "trocinami"; tak jakby to ktoś dopiero co świeżo pociął piłą motorową jakieś drzewo. No po prostu niesamowity i niecodzienny wygląd! I wierzcie mi, że smak również! A skąd to ciasto pochodzi? Ponoć z Australii! :)

Ciasto drwala (Lumberjack cake)

Składniki:


Na ciasto:


  • 400 g jabłek, obranych i posiekanych na drobną kosteczkę
  • 200 g wypestkowanych daktyli posiekanych na drobną kostkę
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 250 ml wrzącej wody
  • 125 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 140 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 225 g mąki pszennej

Na dekoracje wierzchu:

  • 60 g masła
  • 50 g brązowego cukru (dałam trzcinowego)
  • 125 ml mleka
  • 50 g wiórków kokosowych


Procedura: 

W naczyniu wymieszać jabłka, daktyle, sodę i wodę, przykryć, odstawić na 10 minut.
W międzyczasie ubić masło, ekstrakt z wanilii, cukier i jajko na jasną i gładką masę. Połączyć oba naczynia, dodać mąkę, wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej formy o boku 21 cm. Piec około 50 minut (piekłam 40 minut) w temperaturze 180°C.
Wszystkie składniki na dekoracj
ę wierzchu wymieszać dokładnie w rondelku, podgrzewając stopniowo na wolnym ogniu, do momentu rozpuszczenia się masła. Upieczone ciasto równomiernie polać kokosową polewą, natychmiast włożyć je z powrotem do piekarnika i piec kolejne 20 minut. Przed podaniem całkowicie wystudzić.




3 komentarze:

  1. Witam, Dziś ostatni dzień konkursu, w którym do wygrania kosz pełen zakupów. Zapraszam do zabawy i miłego dnia życzę:)
    http://potravel.pl/2014/01/03/konkurs-3/

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygląda! Muszę je w końcu zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznosci:) i jabluszka i kokos- mniam, zrobie na pewno:) pozdrawiam:) r.

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to najczytelniejszy i najmilszy ślad Waszej obecności. Są o wiele lepsze od wszystkich tych matematycznych wskaźników wizyt i wyświetleń :) Dzięki nim widzę kto rzeczywiście jest zainteresowany moim blogiem :) Nie wstydźcie się komentować! Każde słowo, nawet to krytyczne, chętnie przeczytam :) Miło mi będzie jeśli polubicie też moją stronę na facebook'u :)))
Jeśli nie jesteście posiadaczami żadnego bloga a chcecie coś napisać to wybierzcie najpierw z menu rozwijalnego pozycję "Anonimowy", a podpiszcie się (imię lub nickname) w treści Waszego komentarza.

Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA WSZYSTKIE KOMENTARZE I POLUBIENIA :)