Do upieczenia tego ciasta skłoniły mnie 3 rzeczy: jego nazwa, wygląd i pochodzenie. Z angielskiego tłumacząc "Lumberjack cake" to "Ciasto drwala" ; z wyglądu przypomina ucięty kawałek drewna na opał a polewa kokosowa wydaje się być świeżymi "trocinami"; tak jakby to ktoś dopiero co świeżo pociął piłą motorową jakieś drzewo. No po prostu niesamowity i niecodzienny wygląd! I wierzcie mi, że smak również! A skąd to ciasto pochodzi? Ponoć z Australii! :)
Ciasto drwala (Lumberjack cake)
Składniki:
Na ciasto:
- 400 g jabłek, obranych i posiekanych na drobną kosteczkę
- 200 g wypestkowanych daktyli posiekanych na drobną kostkę
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 250 ml wrzącej wody
- 125 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 140 g drobnego cukru
- 1 jajko
- 225 g mąki pszennej
Na dekoracje wierzchu:
- 60 g masła
- 50 g brązowego cukru (dałam trzcinowego)
- 125 ml mleka
- 50 g wiórków kokosowych
Procedura:
W naczyniu wymieszać jabłka, daktyle, sodę i wodę, przykryć, odstawić na 10 minut.W międzyczasie ubić masło, ekstrakt z wanilii, cukier i jajko na jasną i gładką masę. Połączyć oba naczynia, dodać mąkę, wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej formy o boku 21 cm. Piec około 50 minut (piekłam 40 minut) w temperaturze 180°C.
Wszystkie składniki na dekorację wierzchu wymieszać dokładnie w rondelku, podgrzewając stopniowo na wolnym ogniu, do momentu rozpuszczenia się masła. Upieczone ciasto równomiernie polać kokosową polewą, natychmiast włożyć je z powrotem do piekarnika i piec kolejne 20 minut. Przed podaniem całkowicie wystudzić.
Witam, Dziś ostatni dzień konkursu, w którym do wygrania kosz pełen zakupów. Zapraszam do zabawy i miłego dnia życzę:)
OdpowiedzUsuńhttp://potravel.pl/2014/01/03/konkurs-3/
Smakowicie wygląda! Muszę je w końcu zrobić :)
OdpowiedzUsuńPysznosci:) i jabluszka i kokos- mniam, zrobie na pewno:) pozdrawiam:) r.
OdpowiedzUsuń