Ciasto dyniowe z cynamonem i czekoladą
Składniki:
- 200 g miąższu z dyni lub gotowego puré
- 200 g mąki
- 125 g cukru
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do dekoracji
Procedura:
Jeśli nie posiadacie w domu gotowego puré, musicie najpierw upiec dynię. Miąższ zawijacie w folię aluminiową i pieczecie w piekarniku przez ok. 30 minut lub po prostu do uzyskania pożądanego przez was stopnia miękkości (jednak nie dłużej niż 1 h!) w temp. 200°C. Po tym czasie wyjmijcie go z piekarnika i zostawicie do przestudzenia a następnie zmiksujcie blenderem na krem. W oddzielnej misce ubijcie jajka z cukrem na puszystą masę a następnie połączcie je z dyniowym puré. Nie przerywając ubijania dodawajcie stopniowo przesianą mąkę, wymieszaną uprzednio z proszkiem do pieczenia, a potem wlewajcie wolnym strumieniem olej. Dodajcie mielony cynamon i pokrojoną na drobne kawałeczki czekoladę. Obniżcie temperaturę piekarnika do 180°C. Wyłóżcie papierem do pieczenia dno tortownicy 18 cm. Przelejcie do niej masę i wygładźcie zwilżonym grzbietem łyżki. Pieczcie ciasto ok. 40 minut lub do złotego koloru (możecie dla pewności sprawdzić patyczkiem). Wyjmijcie z piekarnika i ostudźcie a potem posypcie z wierzchu cukrem pudrem.
apetyczny kawałek cista. ale by mi smakował:)
OdpowiedzUsuń