Rustykalne ciasto z jabłkami
Składniki:
- 125 g masła w temp. pokojowej
- 100 g cukru
- 1 cytryna (otarta skórka i sok)
- 2 jajka
- szczypta soli
- 220 g mąki
- 5 łyżek mleka
- 9 g proszku do pieczenia (ciut więcej niż jedna łyżeczka)
- 4 jabłka jednakowej wielkości
- cukier puder do dekoracji
Procedura:
Miękkie masło utrzeć z cukrem i otartą skórką z cytryny. Nie przerywając miksowania dodawać kolejno po jednym jajku, a potem na przemian z mlekiem, przesianą mąkę, wymieszaną uprzednio z solą i proszkiem do pieczenia. Gotową masę przelać do tortownicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia bądź wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Następnie obrać jabłka i każde przeciąć na pół, pozbawić je gniazd nasiennych i przy pomocy ostrego noża zrobić na wypukłej części jabłek nacięcia w dwóch kierunkach, tak aby tworzyły estetyczną siatkę. Posmarować każde jabłko sokiem z cytryny aby nie ściemniało. Na środku ciasta położyć jedną połówkę jabłka (nacięciem do góry), a resztę rozłożyć wokół niej, bez wciskania ich w masę. Piec ciasto w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 45 minut (mnie wystarczyły 40). Po upieczeniu odstawić ciasto do całkowitego ostudzenia i posypać po wierzchu cukrem pudrem wedle własnego uznania.
Proste, nieudziwnione, ale za to wygląda cudownie!:)
OdpowiedzUsuńMmm, pyszne musiało być :) Bardzo takie lubię :)
OdpowiedzUsuń