Brytyjska babka piaskowa z ricottą (ang. "ricotta pound cake")
Składniki:
- 220 g mąki
- 80 g skrobi kukurydzianej
- 2 jajka
- 130 g cukru
- 150 g masła roztopionego i przestudzonego
- 100 g mleka
- 100 g ricotty (lub jak w oryginalnych angielskich przepisach kremowego serka)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (10 g)
- 1 mała cytryna (sok i skórka)
- szczypta soli
Procedura:
Ubijajcie jajka z cukrem przez 5 minut. Dodajcie ricottę i starannie wymieszajcie. Następnie wlewajcie wolnym strumieniem roztopione i przestudzone masło, dodajcie sok i skórkę otartą z cytryny a później stopniowo na przemian z mlekiem wsypujcie przesiana mąkę ze skrobią kukurydzianą, proszkiem do pieczenia i solą. Przelejcie gotową masę do formy babkowej z kominem, dobrze natłuszczonej i wysypanej mąką (u mnie 21 cm choć polecam upiec babkę w nieco mniejszej 18-20 cm). Pieczcie ciasto w nagrzanym piekarniku z włączonym termoobiegiem w temp. 180°C przez 35 minut (u mnie 175°C przez 30 minut); patyczkiem sprawdźcie czy upieczone. Studźcie babkę przez 10 min. w formie a następnie wyjmijcie ją i pozostawcie do całkowitego wystygnięcia. Posypcie cukrem pudrem lub wykonajcie lukier na bazie dodatkowego soku z cytryny.
Ubijajcie jajka z cukrem przez 5 minut. Dodajcie ricottę i starannie wymieszajcie. Następnie wlewajcie wolnym strumieniem roztopione i przestudzone masło, dodajcie sok i skórkę otartą z cytryny a później stopniowo na przemian z mlekiem wsypujcie przesiana mąkę ze skrobią kukurydzianą, proszkiem do pieczenia i solą. Przelejcie gotową masę do formy babkowej z kominem, dobrze natłuszczonej i wysypanej mąką (u mnie 21 cm choć polecam upiec babkę w nieco mniejszej 18-20 cm). Pieczcie ciasto w nagrzanym piekarniku z włączonym termoobiegiem w temp. 180°C przez 35 minut (u mnie 175°C przez 30 minut); patyczkiem sprawdźcie czy upieczone. Studźcie babkę przez 10 min. w formie a następnie wyjmijcie ją i pozostawcie do całkowitego wystygnięcia. Posypcie cukrem pudrem lub wykonajcie lukier na bazie dodatkowego soku z cytryny.
Źródło: http://www.dolciagogo.it/2014/03/cream-cheese-pound-cake.html
Przepis bierze udział w IV-tej edycji akcji "Wielkanocne smaki":
Piękna i wygląda na bardzo puchatą.
OdpowiedzUsuńA i owszem jest niesamowicie puchata i delikatna. Gorąco zachęcam do wypróbowania :)
Usuń