czwartek, 17 kwietnia 2014

Brytyjska babka piaskowa z ricottą (Ricotta Pound Cake)

Z pewnością macie już wszystko pozamykane na ostatni guzik na te święta i menu wielkanocne skrupulatnie dopracowane, jeśli jednak znajdziecie jeszcze w nim miejsce na jakieś ciasto to może skusicie się na brytyjską babkę piaskową -"funtową" ? ;)  Dlaczego "funtowa"? Ano dlatego że tradycyjnie przyrządza się ją z funta (ang. "pound") każdego z czterech składników: mąki, masła, jajek i cukru. Jeden funt to 0,454 kg. Nieraz takie babki  bywają dość pokaźnych rozmiarów i przekraczają zapotrzebowanie na nie w rodzinie ;) stąd ilość składników jest często zmieniana w celu uzyskania ciasta o pożądanej wielkości.  Jak by nie było babka jest puszysta i naprawdę mięciutka. Ja mój przepis znalazłam jednak nie na brytyjskim lecz na jednym włoskim blogu i dlatego podaje Wam wersję z ricottą tak jak u źródła, z którego czerpałam, choć na wielu angielskich stronach znajdziecie jej wersje z jakimś kremowym serkiem. Ricotta ma bardzo miłą, kremową i delikatną konsystencję, świetnie zastępuje sery w wypiekach (które nieraz mogą być  dość "ciężkie "dla żołądka) i ja bardzo chętnie się do niej uciekam. :) No dobrze już nie będę przedłużać a sami się przekonajcie jeśli macie ochotę ;)

Brytyjska babka piaskowa z ricottą (ang. "ricotta pound cake")
 
Składniki:
  • 220 g mąki
  • 80 g skrobi kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 130 g cukru
  • 150 g masła roztopionego i przestudzonego
  • 100 g mleka
  • 100 g ricotty (lub jak w oryginalnych angielskich przepisach kremowego serka)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (10 g)
  • 1 mała cytryna (sok i skórka)
  • szczypta soli

Procedura:

Ubijajcie jajka z cukrem przez 5 minut. Dodajcie ricottę i starannie wymieszajcie. Następnie wlewajcie wolnym strumieniem roztopione i przestudzone masło, dodajcie sok i skórkę otartą z cytryny a później stopniowo na przemian z mlekiem wsypujcie przesiana mąkę ze skrobią kukurydzianą, proszkiem do pieczenia i solą. Przelejcie gotową masę do formy babkowej z kominem, dobrze natłuszczonej i wysypanej mąką (u mnie 21 cm choć polecam upiec babkę w nieco mniejszej 18-20 cm).  Pieczcie ciasto w nagrzanym piekarniku z włączonym termoobiegiem w temp.  180°C przez 35 minut (u mnie 175°C przez 30 minut); patyczkiem sprawdźcie czy upieczone. Studźcie babkę przez 10 min. w formie a następnie wyjmijcie ją i pozostawcie do całkowitego wystygnięcia. Posypcie cukrem pudrem lub wykonajcie lukier na bazie dodatkowego soku z cytryny.

 
Źródłohttp://www.dolciagogo.it/2014/03/cream-cheese-pound-cake.html








 Przepis bierze udział w IV-tej edycji akcji "Wielkanocne smaki":
 
Wielkanocne Smaki - edycja IV

2 komentarze:

  1. Piękna i wygląda na bardzo puchatą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A i owszem jest niesamowicie puchata i delikatna. Gorąco zachęcam do wypróbowania :)

      Usuń

Komentarze to najczytelniejszy i najmilszy ślad Waszej obecności. Są o wiele lepsze od wszystkich tych matematycznych wskaźników wizyt i wyświetleń :) Dzięki nim widzę kto rzeczywiście jest zainteresowany moim blogiem :) Nie wstydźcie się komentować! Każde słowo, nawet to krytyczne, chętnie przeczytam :) Miło mi będzie jeśli polubicie też moją stronę na facebook'u :)))
Jeśli nie jesteście posiadaczami żadnego bloga a chcecie coś napisać to wybierzcie najpierw z menu rozwijalnego pozycję "Anonimowy", a podpiszcie się (imię lub nickname) w treści Waszego komentarza.

Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA WSZYSTKIE KOMENTARZE I POLUBIENIA :)