Mazurek jogurtowy z białą czekoladą i migdałami
Składniki:
Na ciasto:
- 135 g zimnego masła
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (dałam wody różanej)
- 95 g cukru pudru
- 165 g mąki pszennej
- 45 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka zimnej wody
Na masę i dekorację wierzchu:
- 125 g jogurtu greckiego
- 160 g białej czekolady
- 100 g obranych migdałów (u mnie migdały ze skórką i bez skórki)
Procedura:
Wszystkie składniki umieścić w malakserze (food procesorze) i zmiksować na jednolitą masę lub zagnieść ciasto tradycyjnym sposobem, ręcznie (ja tak zrobiłam) i schłodzić w lodówce owinięte folią spożywczą (ja zostawiłam je w niej całą noc).
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części - mniej więcej 2/3 i 1/3. Na dno formy wyłożyć równomiernie 2/3 ciasta (lub mniej), wylepiając nim spód (można wcześniej rozwałkować ciasto pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia). Z pozostałej 1/3 ciasta zrobić wałeczek i ozdobić nim brzegi ciasta, uformować również kilka wałeczków dzieląc nimi ciasto w poziome paski, jak pisankę. Z pozostałego ciasta powycinać przy pomocy foremek do ciastek małe kwiatuszki i przykleić je na łączeniach (nie robiłam kwiatuszków a wykonałam dodatkowy wałeczek). Na wałeczkach wykonać wzorek przy pomocy widelca. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut, lub dłużej do zarumienienia (u mnie 30 minut).Wyjąć, wystudzić.
Dzień wcześniej jogurt wyłożyć na nieduże sitko wyłożone podwójną gazą, przykryć i wstawić do lodówki do odcedzenia (jogurt będzie potrzebował 6 - 8 godzin). Odlać zgromadzoną wodę (jeśli dysponujecie jogurtem już odcedzonym tak jak ja to nie trzeba Wam będzie czekać ;) Czekoladę roztopić nad kąpielą wodną (ja w mikrofalówce na średniej mocy przez ok. 1 min.) Lekko przestudzić. W misie miksera umieścić odcedzony jogurt, doprowadzony do temperatury pokojowej. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodać roztopioną białą czekoladę, miksując na małych obrotach do uzyskania gładkiej masy. Chwilę odczekać, by masa lekko zgęstniała. Masę przełożyć do worka cukierniczego z odciętym rogiem, wyciskać pomiędzy wałeczki mazurka. W masę powciskać migdały. Mazurek pozostawić w chłodnym miejscu (nie w lodówce), do stężenia.
Przepis bierze udział w IV-tej edycji akcji "Wielkanocne smaki":
piękny mazurek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;) Jestem z niego naprawdę dumna bo to absolutnie mój pierwszy ;) Pozdrawiam
UsuńBardzo mi się spodobało ozdobienie tego mazurka.
OdpowiedzUsuń