Ciasteczka z otrębami
Składniki:
- 125 g masła
- 75 g cukru
- 1 jajko
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g otrębów (użyłam pszennych)
- 100 g mąki pełnoziarnistej
Procedura:
W pojemnym naczyniu utrzyjcie masło z cukrem. Dodajcie jajko i dobrze wymieszajcie. Przesiejcie do masy mąkę, proszek do pieczenia, sól; dodajcie też otręby i mąkę pełnoziarnistą. Połączcie sprawnie wszystkie składniki, pomagając sobie rękami a następnie rozwałkujcie gotowe ciasto na stolnicy, posypanej mąką i szklanka lub większym kieliszkiem wykrawajcie cienkie kółka (u mnie 0,5 cm grubości). Ułóżcie ciasteczka na blasze wyścielonej pergaminem i pieczcie w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 15 minut. Studźcie je na kratce i przechowujcie w szczelnie zamkniętym metalowym pojemniku.
Spadlas mi z nieba z tym przepisem:) wszystko mam:) Zaraz sie za nie zabieram :) R.:)
OdpowiedzUsuńWyszly mega pyszne, juz siedza na kratce, ale zjadlam juz jedno gorace:)nastepnym razem koniecznie musze zrobic z podwojnej porcji:)R.:))
OdpowiedzUsuńCiesze sie ze Ci wyszly i ze tak bardzo smakowaly :)) Coz za motywacja! Minal zaledwie 1 dzien od wrzucenia tego posta a Ty juz je upieklas! Wow! To bardzo mila niespodzianka :)) Pozdrowka
Usuń