Czekoladowe trufle w owocowym pudrze
Składniki:
Na 10 większych lub 14 mniejszych pralinek:
- 150 g gorzkiej czekolady 70%
- 50 g mlecznej czekolady
- 100 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka wódki lub likieru owocowego (użyłam likieru Kirsch)
- cukier puder z liofilizowanych owoców: truskawek i malin
Na owocowy cukier puder:
- 3 łyżki liofilizowanych truskawek i malin (najlepiej wygrzebać je z płatków śniadaniowych lub muesli z dodatkiem czerwonych owoców)
- 4 łyżki cukru pudru
Procedura:
Obie czekolady roztopić w kąpieli wodnej (lub tak jak ja w mikrofalówce ustawionej na średniej mocy) i lekko przestudzić. Zmiksować serek mascarpone z likierem. Partiami dodawać roztopioną czekoladę, cały czas miksując, do połączenia. Powstałą masę czekoladową schłodzić w lodówce do momentu, aż będzie na tyle gęsta i twarda, że będzie z niej można formować trufle (nie bójcie się nie zabierze to dużo czasu; czekolada raz dwa tężeje w chłodnej temperaturze). W międzyczasie włożyć do młynka liofilizowane truskawki i maliny (użyłam samych malin) i zmielić je do momentu uzyskania konsystencji pudru. Dodać zwykły cukier puder i znów krótko zmielić. Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki. Nabierać łyżką, formować trufle. Odłożyć do lodówki do schłodzenia. Obtaczać w owocowym cukrze pudrze (najlepiej zrobić to przed samym podaniem bo wilgoć z czekoladowych kuleczek pozostawionych później w temperaturze pokojowej wchłania owocowy cukier puder, który z czasem nieestetycznie ciemnieje).
Przepięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń