Zakręcone ciasteczka maślane
Składniki:
- 240 g miękkiego masła w temp. pokojowej
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 białka
- 1 łyżeczka soli
- 550 g mąki
Procedura:
W misce ucieramy miękkie masło na puszysto, można do tego użyć miksera włączając go na najwyższe obroty. Pod koniec ucierania dodajemy cukier i łączymy. Następnie dodajemy ekstrakt z wanilii oraz białka i ubijamy na niskich obrotach miksera. Gdy masa jest puszysta i jasna należy dodać mąkę wymieszaną z solą i połączyć składniki.
Z przygotowanego ciasta formujemy kulki ok. 30 g każda. Powinno wyjść około 30 kuleczek (u mnie 34 sztuki). Można wykorzystać też gałkownicę do lodów, wtedy mamy pewność, że kulki są tak samo duże. Z każdej kuleczki formujemy wałeczek o długości ok. 16-17 cm (u mnie 17 - 19 cm), następnie łapiemy za środek wałeczka i przekręcamy 2-3 razy. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem blaszce i pieczemy w 180°C przez ok. 15 min.
Źródło: lekko zmodyfikowany przeze mnie przepis od:
http://ilovebake.pl/2012/05/19/zakrecone-ciasteczka-maslane-przepis/
http://ilovebake.pl/2012/05/19/zakrecone-ciasteczka-maslane-przepis/
Wyglądają niesamowicie uroczo :)
OdpowiedzUsuń