Kokosanki z czekoladą
Składniki:
- 1 białko (ze średniego jajka)
- 40 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 120 g wiórków kokosowych
- 50 g gorzkiej czekolady
Procedura:
Nastawcie piekarnik na 160°C. Wyścielcie blachę papierem do pieczenia. Ubijcie na sztywno białko. Dodajcie stopniowo cukier, cały czas ubijając aż otrzymacie zwartą i błyszczącą masę. Dodajcie przesianą skrobie kukurydzianą i wymieszajcie. Następnie wsypcie wiórki kokosowe i przy pomocy łyżki wymieszajcie całość raz jeszcze. Uformujcie z masy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i usystematyzujcie je przygotowanej blaszce. Pieczcie 15 - 20 min. (u mnie 15 min.) aż lekko się zarumienią. Wyjmijcie z piekarnika i studźcie na blaszce. Roztopcie czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, mieszając co jakiś czas aby była gładka i bez grudek. Zanurzcie wierzch każdej kokosanki w cieplej czekoladzie, odczekując chwilkę aż ocieknie z jej nadmiaru zanim ponownie odwrócicie ciasteczko. Pozostawcie kokosanki na blaszce aby czekolada stężała. Ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pudelku do 1 dnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to najczytelniejszy i najmilszy ślad Waszej obecności. Są o wiele lepsze od wszystkich tych matematycznych wskaźników wizyt i wyświetleń :) Dzięki nim widzę kto rzeczywiście jest zainteresowany moim blogiem :) Nie wstydźcie się komentować! Każde słowo, nawet to krytyczne, chętnie przeczytam :) Miło mi będzie jeśli polubicie też moją stronę na facebook'u :)))
Jeśli nie jesteście posiadaczami żadnego bloga a chcecie coś napisać to wybierzcie najpierw z menu rozwijalnego pozycję "Anonimowy", a podpiszcie się (imię lub nickname) w treści Waszego komentarza.
Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA WSZYSTKIE KOMENTARZE I POLUBIENIA :)