środa, 11 czerwca 2014

Ciasto z czerwonymi porzeczkami i makiem


W ogrodzie moich teściów jest posadzony malutki krzak czerwonej porzeczki. Ostatnio właśnie owe porzeczki bardzo uśmiechały się do palącego słońca i zarumieniły raz dwa, tak, że trzeba było je jak najszybciej zebrać ;) Nie było tego dużo; zaledwie niecałe 200 g (ważąc je razem z przypadkowymi liśćmi i gałązkami); po skrupulatnym obraniu ważyły tylko 150 g. Można było w sumie je zjeść na surowo (jeśli kto lubi) ale ja, jak to ja, lepiej widzę je w wypiekach lub sokach ;) Zastanawiałam się co z nimi zrobić. Szukałam i grzebałam po necie i po książkach za jakimś fajnym przepisem ale jakoś nic mi nie pasowało! Ależ się zrobiłam wybredna! :/ W końcu postanowiłam sama "sklecić" jakiś przepis z kilku co "zaoczyłam" tu i tam. Celowo więc nie podaję żadnego linka w źródle, bo ciasto jest całkowicie eksperymentalne i odlegle od przepisów, którymi się inspirowałam. Efektem tego mojego kombinowania wyszło coś w sumie "jadalnego" eheh. Smakowało synkowi, mężowi i mnie też ;) A więc jakie jest to wymyślone ciasto? Nie należy z pewnością do puszystych. Jest bardziej zbite. Małosłodkie i nie za tłuste, choć bardzo sycące - jak chleb. Nadaje się świetnie na pożywne śniadanie ze szklanką mleka.



 Ciasto z czerwonymi porzeczkami i makiem


Składniki:
  • 175 g cukru
  • 4 jajka w temp. pokojowej
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 100 ml mleka
  • 100 ml oleju słonecznikowego lub podobnego (użyłam arachidowego)
  • 340 g mąki pszennej + 1,5 łyżki do obtoczenia owoców
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel ekstratu waniliowego
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka maku, z górką
  • 150 g czerwonej porzeczki
  • cukier puder do dekoracji (ile trzeba)


Procedura:

Ubijać kilka minut jajka z cukrem aż staną się jasne i puszyste. Dodać kolejno jogurt, mleko, olej, ekstrakt i skórkę otartą z cytryny, mieszając starannie po każdym dodaniu. Następnie partiami wsypywać przesianą mąkę, wymieszaną z  proszkiem do pieczenia i makiem, połączyć dokładnie wszystkie składniki.  Na końcu wsypać porzeczki wymieszane uprzednio z 1,5 łyżki mąki i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Formę keksową o wymiarach 30 x 12 cm wyścielić papierem do pieczenia i przelać do niej surowe ciasto, wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku w 180°C przez 50 min lub dłużej (sprawdzić stan pieczenia patyczkiem). Upieczone i wystudzone ciasto wyjąć i posypać po wierzchu cukrem pudrem wedle uznania. 

Źródło: Przepis jest efektem moich "wydziwiań". Nie będę pisać "własny" , bo boje się tego słowa ;)



3 komentarze:

  1. Idealne na drugie śniadanie do szkoły :) Ja takie uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto jest tak pyszne, że robię je, kiedy tylko mogę! Po skończonym porzeczkowym sezonie dodawałam borówki amerykańskie, maliny, albo mieszałam wszystkie owoce na raz 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakuje :) Z pewnością do tego ciasta pasują każde owoce :) To dobry sposób na wykorzystanie tego co akurat mamy pod ręką ;) Pozdrawiam gorąco i zapraszam do wypróbowania także innych wypieków z mojego bloga ;)

      Usuń

Komentarze to najczytelniejszy i najmilszy ślad Waszej obecności. Są o wiele lepsze od wszystkich tych matematycznych wskaźników wizyt i wyświetleń :) Dzięki nim widzę kto rzeczywiście jest zainteresowany moim blogiem :) Nie wstydźcie się komentować! Każde słowo, nawet to krytyczne, chętnie przeczytam :) Miło mi będzie jeśli polubicie też moją stronę na facebook'u :)))
Jeśli nie jesteście posiadaczami żadnego bloga a chcecie coś napisać to wybierzcie najpierw z menu rozwijalnego pozycję "Anonimowy", a podpiszcie się (imię lub nickname) w treści Waszego komentarza.

Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA WSZYSTKIE KOMENTARZE I POLUBIENIA :)