Francuskie serca z nutellą i truskawkami
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego na maśle (375 g)
- pół słoiczka nutelli (100 g)
- 100 g truskawek
- cukier puder do oprószenia
- posiekane pistacje do oprószenia (opcjonalnie)
Procedura:
Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć na nią ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone - wcześniej odmrozić). Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej (wtedy nie kurczy się podczas pieczenia). Z ciasta wycinać duże serca, około 8 - 10 cm średnicy foremką do ciastek (u mnie 9 cm - nie używałam specjalnej foremki bo nie miałam - odrysowałam sobie wcześniej wzór serca na kartoniku, wycięłam nożyczkami i po prostu przykładałam go do ciasta i obkrajałam nożem dookoła), Przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na środek każdego serca nakładać pełną łyżeczkę nutelli i kilka plasterków truskawki. Piec w temperaturze 220°C przez 15 - 17 minut do złotego koloru (ja 205°C - 210°C przez 15 min.). Przestudzić, oprószyć pudrem i posypać pistacjami (pominęłam), podawać.
Na to bym się bardzo szybko skusiła... :)
OdpowiedzUsuń