wtorek, 19 listopada 2013

Szarlotka z puszystą bezą


Znów jabłuszka u mnie :) Tym razem coś mięciutkiego jak chmurka. Nawet mój roczny synek nie mógł się od tego ciacha oderwać! I co się dziwić skoro jest słodkie, leciutkie i takie kolorowe ( przynajmniej w jego małych oczkach ;) Co chwila to rączkę wyciągał prosząc o jeszcze jeden kawałeczek. I tak ubywało i ubywało tego ciasta ( ileż to taki mały brzuszek może pomieścić?!), aż trzeba było niestety zamienić się mamie w okrutna wiedźmę i powiedzieć dość... no i był wielki płacz :/

Szarlotka z puszystą bezą

Składniki:

  • 170 g mąki pszennej
  • 70 g masła
  • 70 g drobnego cukru do wypieków do ubicia białek
  • 2 łyżki cukru białego do ciasta
  • 3  żółtka ze średniej wielkości jajek
  • 3 białka jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 słoiki musu jabłkowego (w sumie ok. 600 g musu) - zamiast gotowego musu użyłam  świeżych włoskich jabłek mało soczystszych, które zmiksowałam na mus w homogenizatorze aby uzyskać 700 g musu; nie prażyłam ich; wymieszałam z dodatkowymi 3 łyżkami drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Procedura:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, dodać zimne masło i rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Dodać żółtka, zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Blaszkę 21 x 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zimne ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach na spód blaszki i delikatnie ugnieść. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C z termoobiegiem i piec ok. 12 minut, aż nabierze złotego koloru.
W międzyczasie ubić 3 białka z 70 g cukru na sztywną pianę, dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Wyjąć ciasto, wyłożyć mus jabłkowy, na wierzch rozłożyć pianę z białek. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15 minut w 180°C z termoobiegiem. Wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto na ok. 10-15 minut. Po tym czasie wyjąć i odstawić do przestygnięcia.

Źródło: http://kulinarnespotkania.blogspot.it/2012/10/szarlotka-z-puszysta-beza.html



Przepis bierze udział w akcji "Nie byle jaka szarlotka":




4 komentarze:

  1. wygląda przepięknie <3
    http://lubieessc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam ... wygląda obłędnie, zjadałabym
    Zapraszam do polubienia mojego facebooka https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierwszy raz tu jestem. Jaki zachęcający i apetyczny nagłówek bloga! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Evitaa :) Mam nadzieje ze na tym pierwszym razie się nie skończy ;) Gorąco zapraszam na kolejne wpisy :))

      Usuń

Komentarze to najczytelniejszy i najmilszy ślad Waszej obecności. Są o wiele lepsze od wszystkich tych matematycznych wskaźników wizyt i wyświetleń :) Dzięki nim widzę kto rzeczywiście jest zainteresowany moim blogiem :) Nie wstydźcie się komentować! Każde słowo, nawet to krytyczne, chętnie przeczytam :) Miło mi będzie jeśli polubicie też moją stronę na facebook'u :)))
Jeśli nie jesteście posiadaczami żadnego bloga a chcecie coś napisać to wybierzcie najpierw z menu rozwijalnego pozycję "Anonimowy", a podpiszcie się (imię lub nickname) w treści Waszego komentarza.

Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA WSZYSTKIE KOMENTARZE I POLUBIENIA :)