Pieczywo w kształcie gwiazdek to znakomity pomysł na świąteczny stół i na pewno zadziwi wszystkich, a już na pewno ciężko będzie oderwać od tych bułeczek Wasze dzieci :) Mój prawie piętnastomiesięczny synek jak tylko je zobaczył, to od razu zaczął z nimi robić "porządek"- na swój sposób - wiadomo! ;)
Bułeczki makowe gwiazdki
Składniki:
Procedura:
Mąkę połączyć z drożdżami. Dodać sól, wodę, wyrobić gładkie ciasto, wtłaczając w nie dużo powietrza. Pozostawić w przykrytej misce, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości około 1,5 h (można też wyrobić ciasto w maszynie do chleba - program "dough"; najlepiej włączyć ją na samo wyrabianie, a ciasto zostawić w maszynie już wyłączonej na tą 1,5 godzinki).
Po tym czasie ciasto ostatni raz wyrobić, uformować 80 g bułeczki. Krótszym bokiem czystej karty debetowej, lub podobnej zrobić na środku każdej bułeczki nacięcia, aż do blatu w kształcie gwiazdki. Wywinąć powstałe rożki od środka na zewnątrz i odwrócić bułeczkę (dla łatwiejszego zrozumienia zawsze możecie zerknąć na zdjęcia z oryginalnego linku, który znajdziecie pod przepisem). Pozostawić do napuszenia w ciepłym miejscu. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.
Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 230°C, przez około 12 minut. Studzić na kratce.
Bułeczki makowe gwiazdki
Składniki:
- 7 g drożdży suchych (jedna paczuszka)
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 10 g soli
- 350 ml wody
- roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka, do posmarowania
- mak do posypania
Mąkę połączyć z drożdżami. Dodać sól, wodę, wyrobić gładkie ciasto, wtłaczając w nie dużo powietrza. Pozostawić w przykrytej misce, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości około 1,5 h (można też wyrobić ciasto w maszynie do chleba - program "dough"; najlepiej włączyć ją na samo wyrabianie, a ciasto zostawić w maszynie już wyłączonej na tą 1,5 godzinki).
Po tym czasie ciasto ostatni raz wyrobić, uformować 80 g bułeczki. Krótszym bokiem czystej karty debetowej, lub podobnej zrobić na środku każdej bułeczki nacięcia, aż do blatu w kształcie gwiazdki. Wywinąć powstałe rożki od środka na zewnątrz i odwrócić bułeczkę (dla łatwiejszego zrozumienia zawsze możecie zerknąć na zdjęcia z oryginalnego linku, który znajdziecie pod przepisem). Pozostawić do napuszenia w ciepłym miejscu. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.
Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 230°C, przez około 12 minut. Studzić na kratce.
Źródło: http://atinabc.blox.pl/2012/01/Buleczki-makowe-gwiazdki.html
Przepis bierze udział w akcji "Wigilia 2013":
Przepis bierze udział w akcji "Wigilia 2013":
Widzac je, znow mam ochote na pieczenie:):)r.
OdpowiedzUsuńBardzo milo mi to czytać! :) Ja wprost uwielbiam pieczywo o nietypowych kształtach. Jeśli mój blog będzie trwał to w przyszłości na pewno zamieszczę jeszcze nie jeden przepis na takie kochane, dziwaczne bułeczki i chlebki :)
Usuń