Składniki:
- 180 g masła, zimnego
- 90 g cukru pudru
- 230 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 płaska łyżka cynamonu
- 40 g skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub mąki ryżowej (użyłam mąki ryżowej)
- około 50 - 100 g gorzkiej czekolady do ozdoby (w oryginale mlecznej)
Wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po schłodzeniu, ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać gwiazdki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując nieduże odstępy (ciasteczka praktycznie nie rosną). Piec w temperaturze 180ºC przez 12 - 15 minut. (Ja piekłam krótko, zaledwie 8-10 minut) Wystudzić na kratce.
Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 1 łyżką masła (50 g czekolady) lub 2 łyżkami (100 g czekolady). (Ja roztapiałam w mikrofalówce bo tak szybciej i nie używałam masła). Gwiazdki zanurzać do połowy w czekoladzie, odkładać na kratkę, do zastygnięcia.
Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-cynamonowe-gwiazdki-w-mlecznej-czekoladzie
"Wigilia 2013 ":
Gwiazdki wyglądają zjawiskowo - ku mojemu zdziwieniu wcale nie są tak trudne do przygotowania, jak mogłoby się wydawać patrząc na obrazek.
OdpowiedzUsuńRzeczywiście tak jest. Nie są trudne do wykonania. Przy wyrabianiu ciasta potrzeba jednak chwilkę cierpliwości bo na początku wydaje się być zbyt suche aby składniki się połączyły jednak w miarę starannego wyrabiania konsystencja jest później idealna i dlatego lepiej nie dać się skusić na dolewanie wody :)
UsuńUrocze :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, zgłoś go do świątecznego konkursu na stronie www.nps-mix.pl/konkurs/
OdpowiedzUsuń