Składniki:
- 175 g masła, zimnego
- 75 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 łyżka mleka
- 250 g mąki pszennej
- 20 g mąki migdałowej
- 30 g suszonej żurawiny
Masło, cukier puder, sol i mleko utrzeć w misie na białą, puszystą masę. Dodać pokrojoną na drobne kawałki żurawinę. Na końcu wsypać mąkę migdałową i przesianą mąkę pszenną i dobrze wymieszać. Z ciasta uformować kulę, zawinąć ja w folię i wstawić do zamrażalnika na 20 - 30 minut lub do lodówki na 2 godziny. Następnie podsypując maka rozwałkować ciasto na grubość 5 -7 mm i wycinać dowolne formy (u mnie gwiazdki i choinki). Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (niezbyt blisko siebie). Piec 10 -12 minut w 200°C (piekłam zaledwie 8 - 9 minut). Studzić na kratce.
Źródło: przepis z moimi małymi modyfikacjami spisany jakiś czas temu z bloga "domowe-wypieki.blogspot.pl". Obecnie blog został przeniesiony pod nowy adres http://www.domowe-wypieki.pl/ jednak przepis ten już tam nie figuruje wiec nie jestem w stanie podać linku do jego oryginału.
Przepis bierze udział w akcji "Wigilia 2013":
Piękne! Aż zapachniało świętami ;)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie urocze :)
OdpowiedzUsuńZrobie je, uwielbiam te dwa glowne skladniki:)R.
OdpowiedzUsuń