To już ostatnia propozycja na ciasto z gruszkami w tym roku. Jeśli ktoś się znudził to nie musi się więcej obawiać, bo gruszki za nami i kolejne wpisy będą traktować o czymś zupełnie innym :) Przepis na ciasto, które Wam dziś prezentuje, zaczerpnęłam z jednego polskiego bloga (link poniżej). Nie jest to raczej lekkie ciasto deserowe, lecz za to znakomicie nadaje się na obfite śniadanie. Wystarczy jeden średni kawałek i już macie brzuch niesamowicie pełny, bo ciasto ma ciężką konsystencje i nieźle "zapycha". Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym lekko nie przerobiła przepisu na moje potrzeby i tak zamiast piec na dwa razy, postanowiłam upiec ciasto za jednym zamachem. Przede wszystkim dlatego, ze wg mnie jest ryzyko ze piana z białek opadnie, jeśli będzie tak sobie czekać (W oryginale podpieka się najpierw białe ciasto przez 15 minut a później po wylaniu nań czarnego, piecze się razem jeszcze raz przez 40 minut).
Czarno-białe ciasto z gruszkami
Składniki:
- 340 g mąki pszennej
- 220 g cukru
- 4 jajka
- 10 łyżek oleju słonecznikowego
- 10 łyżek gorącej wody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao
- 5-6 gruszek
- kilka kropel aromatu cytrynowego
- cukier puder do posypania
Procedura:
Utrzyjcie mikserem żółtka z cukrem, stopniowo dolewając wodę i olej. Nie przerywając miksowania wsypujcie partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajcie kilka kropli aromatu. W oddzielnej misce ubijcie pianę z białek i delikatnie połączcie z ciastem. Połowę ciasta wlejcie do formy (użyłam tortownicy 26 cm ale można mniejszą) natłuszczonej i wysypanej bułką tarta lub wyłożonej papierem do pieczenia i ułóżcie na nim połowe obranych gruszek. (Ja pokroiłam je w drobną kostkę). Do drugiej części ciasta dodajcie kakao i dokładnie, lecz jednocześnie delikatnie, wymieszajcie; a następnie wylejcie ciemne ciasto na jasne i posypcie je po wierzchu pozostałymi kawałkami gruszek. Wstawcie formę do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczcie ok. 1 h do tzw. suchego patyczka. Wyjmijcie ciasto i ostudźcie. Przed samym podaniem posypcie cukrem pudrem.
Źródło: http://sylkahaha.blox.pl/2012/02/Czarno-biale-ciasto-z-gruszkami.html
Przepis bierze udział w akcji "Gruszki 2013":
Bardzo apetyczne;)
OdpowiedzUsuń