Bardzo lubię ciasteczka o ciekawych, nietypowych kształtach; takie co to w sklepach trudno byłoby znaleźć. Kiedyś natrafiłam przypadkiem na ten przepis: ciasteczka do złudzenia przypominające pieczarki! Koniecznie chciałam je wypróbować. No cóż... Bardzo łatwo je się robi ale w smaku są nijakie i czuć w nich niemiłosiernie mąkę ziemniaczaną. Jeśli jednak zmienimy proporcje i damy jej mniej, zastępując zwykłą mąką pszenną, kolor tych ciasteczek nie będzie już tak bardzo "pieczarkowy". Ciasteczka dobrze jest zrobić komuś dla żartu lub np. dzieciom ale najlepiej nie za dużo. Jeśli macie ochotę się pobawić to wykorzystajcie ten przepis. Ja moje "pieczarki" robiłam z połowy składników i wyszła mi jedna blacha ciastek, gdzieś ok. 16 sztuk.
Ciasteczka "Pieczarki"
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 150 g masła (w temp. pokojowej)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- kakao do zrobienia wzorków
Procedura:
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka a następnie obydwie mąki, wymieszane uprzednio z sodą i zagnieść ciasto. Formować z ciasta kule wielkości sporego kasztana. W każdej zrobić wgłębienie korkiem od butelki umaczanym w kakao. (Ja robiłam wgłębienia nie korkiem lecz po prostu butelką ;). Gotowe ciasteczka kłaść na blasze wyłożonej pergaminem, zachowując odstępy i piec w 180°C przez ok. 15-20 minut.
tez kiedys pieklam, wygląd ekstra ale zero smaku :))) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMnie tez niestety nie posmakowały ale są bardzo ładne :)
UsuńWyglądają jak prawdziwe:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aguś ;)
UsuńJakie czadowe :) ciekawe, czy moje dzieci by zjadły takie "pieczarki" :)
OdpowiedzUsuńMożesz spróbować tylko nie rób ich za dużo ;)
UsuńMiło mi, że wykorzystałaś przepis z mojego bloga :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka w smaku rzeczywiście nijakie, ale z herbatką smakują, zresztą nie da się ich jeść na sucho ;)
Może ja jestem zbyt krytyczna do tych ciastek bo mój teść powiedział ze wcale nie są takie złe ;)
UsuńTeż robiłam te ciasteczka. Wyglądały bardzo ładnie, każdy z chęcią sięgał po nie ale tylko raz... P.s. piekne zdjęcia
OdpowiedzUsuńAmoje się rozlazły i niewyglądały jak pieczarki,co żle zrobiłam pomóżcie??????
OdpowiedzUsuńNie wiem dlaczego Ci się rozlazły. Może masło użyte było zbyt tłuste (lepiej jeśli dajemy masło dobrej jakości) albo sody oczyszczonej dałaś za dużo? Jajka maja być średniej wielkości.
Usuń