Ciasto Księcia (z norweskiego "Fyrstekake")
Składniki:
Na kruche ciasto:
- 110 g masła, w temperaturze pokojowej (użyłam zimnego z lodówki)
- 90 g cukru pudru
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 75 ml śmietany kremówki 36%
- 1 żółtko
Na nadzienie migdałowe z kardamonem:
- 2 białka
- 50 g masła, roztopionego
- 200 g cukru pudru (lub mniej) - dałam 144 g
- 200 g zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka zmielonego kardamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 roztrzepane żółtko, na glazurę
- cukier puder do oprószenia (pominęłam)
Procedura:
Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść. Podzielić na 2 części: 3/4 i 1/4, uformować kule, mocno spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę lub 15 minut w zamrażarce.
Na nadzienie migdałowe z kardamonem należy białka ubić na sztywno. Pozostałe składniki wymieszać w naczyniu. Dodać białka i delikatnie wymieszać. Odłożyć na chwilę.
Przygotować formę do tarty o średnicy 23 cm. Wysmarować ją masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować oba kawałki ciasta na grubość około 3 mm. Pomagając sobie wałkiem przenieść większy kawałek ciasta nad formę i wyłożyć jej dno i boki, delikatnie przyciskając ciasto do foremki. (Ja wałkowłam ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru i przenosiłam na papierze). Na tak wyłożone ciasto przełożyć nadzienie, wyrównać. Mniejszy kawałek rozwałkowanego ciasta pokroić w 2 cm paski, ułożyć na tarcie tworząc kratkę. Ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 50 - 60 minut, do zezłocenia się tarty. (Ja piekłam 45 minut). Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem (Ja go nie oprószałam Moim zdaniem nie potrzeba bo wierzch tarty zbyt pięknie się prezentuje aby go przykrywać).
Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/fyrstekake---norweska-tarta-migdalowa
Przepis bierze udział w akcji "Kardamon na każdą okazję":
Przepis bierze udział w akcji "Kardamon na każdą okazję":
Migdaly, Norwegia, tarta- kusisz:)
OdpowiedzUsuńAno kusicielka ze mnie :P
Usuńfajna tarta i koncepcja aranżacji z mapą :) Pozdrawiam też w tym roku zakochałam się w Skandynawii :)
OdpowiedzUsuńDzięki, Marta! Tak sobie właśnie myślałam jak tu zaprezentować tarte i wpadł mi do głowy ten pomysł z mapa Norwegii zamiast obrusu, zaś czerwony kolor foremki do tart i róża w niebieskawym, miały zaakcentować barwy flagi norweskiej :)
UsuńJa jestem zakochana w skandynawskim wystroju wnętrz. :) Ale chyba kuchnia też by mnie zauroczyła, patrząc na ten przepis.
OdpowiedzUsuńJa tez uwielbiam motywy skandynawskie jeśli chodzi o wnętrza i architekturę. Chętnie bym sobie postawiła taki domek w ichnim stylu ;) i to najlepiej z wyrośniętą trawką na dachu ;) pozdrawiam
UsuńMmm, pyszności :)
OdpowiedzUsuńJa mieszkam w takiej troszkę niedorobionej Skandynawii - Danii - i muszę powiedzieć, że idzie się przyzwyczaić :)
Super! Do Danii tez zawitałam na mój miesiąc miodowy :)
Usuń