A teraz już powracam do Was ze świeżutkim przepisem na przepyszne ciasto z jabłkami - bardzo proste i banalne, nie trzeba nawet stać przy nim długo i ubijać a mimo to jest naprawdę smaczne :) Co więcej ciasto to ma w sobie jedną wyjątkową i uwodzicielską wręcz rzecz - mianowicie delikatną chrupiącą cukrową skorupkę - Z wyglądu przypomina lekkie kryształki szronu, które mienia się w świetle ;) Ciasto nadaje się wiec jak najbardziej na zimowy sezon, a do tego może jeszcze w towarzystwie dymiącej filiżanki kawy lub herbaty :) I co Wy na to ?
Ciasto z jabłkami z cukrową skorupką
Składniki:
Składniki:
- 4 jabłka
- 1 cytryna niewoskowana
- 300 g mąki
- 150 g cukru + 3 łyżki z górką do oprószenia wierzchu
- 3 jajka
- 100 g masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (w oryginale 2)
Procedura:
Obrać jabłka, pokroić w kostkę tej samej wielkości i skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Roztopić masło w rondelku i odstawić do ostygnięcia. W jednej misce przesiać mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać z 150 g cukru i skórką z cytryny. Do drugiej miski wbić jajka i rozbełtać je krótko mikserem, potem zacząć dodawać mąkę z proszkiem i cukrem (na 3 razy), wymieszać wszystko dokładnie po każdym dodaniu. Następnie wlewać przestudzone masło i znów wymieszać. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka i dobrze wszystko połączyć przy pomocy łopatki. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) lub nasmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Przelać do niej surową masę i wyrównać. Posypać wierzch ciasta 3 łyżkami cukru a potem wykonując koliste ruchy strząsnąć tortownicą (tak jakby to było sito); zabieg ten pomoże rozprowadzić równomiernie cukier po całej powierzchni ciasta. Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 35 minut. Ostudzić w formie a potem wyjąć.
Obrać jabłka, pokroić w kostkę tej samej wielkości i skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Roztopić masło w rondelku i odstawić do ostygnięcia. W jednej misce przesiać mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać z 150 g cukru i skórką z cytryny. Do drugiej miski wbić jajka i rozbełtać je krótko mikserem, potem zacząć dodawać mąkę z proszkiem i cukrem (na 3 razy), wymieszać wszystko dokładnie po każdym dodaniu. Następnie wlewać przestudzone masło i znów wymieszać. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka i dobrze wszystko połączyć przy pomocy łopatki. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) lub nasmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Przelać do niej surową masę i wyrównać. Posypać wierzch ciasta 3 łyżkami cukru a potem wykonując koliste ruchy strząsnąć tortownicą (tak jakby to było sito); zabieg ten pomoże rozprowadzić równomiernie cukier po całej powierzchni ciasta. Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 35 minut. Ostudzić w formie a potem wyjąć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to najczytelniejszy i najmilszy ślad Waszej obecności. Są o wiele lepsze od wszystkich tych matematycznych wskaźników wizyt i wyświetleń :) Dzięki nim widzę kto rzeczywiście jest zainteresowany moim blogiem :) Nie wstydźcie się komentować! Każde słowo, nawet to krytyczne, chętnie przeczytam :) Miło mi będzie jeśli polubicie też moją stronę na facebook'u :)))
Jeśli nie jesteście posiadaczami żadnego bloga a chcecie coś napisać to wybierzcie najpierw z menu rozwijalnego pozycję "Anonimowy", a podpiszcie się (imię lub nickname) w treści Waszego komentarza.
Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA WSZYSTKIE KOMENTARZE I POLUBIENIA :)