Tort lodowy z nektarynkami i malinami
Składniki:
- 150 g malin
- 2 nektarynki
- 80 g cukru pudru
- 400 ml śmietany kremówki 36%
Procedura:
Nektarynki umyć, pokroić na pół, usunąć pestki, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Umyć maliny i odsączyć je z nadmiaru wody na ręczniku kuchennym. Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę z cukrem pudrem, dodać owoce i delikatnie wymieszać szpatułką. Małą formę keksową wyścielić folią spożywczą, wlać do niej mieszaninę ze śmietany i owoców i wygładzić wierzch. Tak przygotowany tort przykryć z góry dodatkowym arkuszem folii spożywczej, a następnie umieścić w zamrażalniku na czas stężenia na co najmniej 3 godziny (Ja zostawiłam tort na całą noc). Przed podaniem wyjąć tort z zamrażalnika (lepiej zrobić to ok. 20-30 minut wcześniej , zdjąć folię i przełożyć go na półmisek. Pokroić na plastry i podawać.
Domowe lody są najlepsze, a z taką ilością owoców to już zupełnie.
OdpowiedzUsuń