Babka marmurkowa z cukinią i orzechami laskowymi
Niejedna matka wie jak to nieraz trudno jest "zachęcić" maluchy do jedzenia warzyw. Po niezliczonych próbach i niemalże bezskutecznym przekonywaniu zdarza się, że dajemy za wygraną - a szkoda! Warto mimo wszystko zmierzyć się z uparciuchem i zaproponować mu coś kompromisowego. Mój synek na przykład jest wielbicielem słodkiego i prawie każde śniadanie czy podwieczorek żąda, żeby mu zrobić "na słodko" ;) Musiałam więc znaleźć coś pod jego gust co jednocześnie będzie zdrowe a nie tylko pusto- słodkie. Widziałam po necie i czasopismach wiele przepisów na ciasta z dodatkiem warzyw i przekonałam się to wypróbowania jednego, a dokładniej z cukinią. Efekt? Dziecko zjadło ze smakiem a mąż nawet nie zgadnął co jest w środku ;) A kiedy się dowiedział był więcej niż zaskoczony :P I owszem cukinia nie jest tak wyczuwalna jak się przypuszcza, przykrywa ją aromat i smak orzechów laskowych i kakao. Jedyne co może zdradzić jej obecność to kolor - zielone drobinki w cieście :) Ciasto samo w sobie jest bardzo sycące i cięższe choć ma dość puszystą konsystencję. Co ważne dzięki dodatku cukinii zachowuje świeżość na długo :) Polecam spróbować!
Babka marmurkowa z cukinią i orzechami laskowymi
Składniki:
- 400 g młodej cukinii z miękką skórką
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 230 g cukru pudru + do oprószenia wierzchu (ile trzeba)
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 2 jajka
- 200 ml oleju
- 100 g orzechów laskowych grubo siekanych
- 1 łyżka ciemnego kakao
Procedura:
Cukinię umyć, osuszyć, odciąć końcówki i zetrzeć na dużych oczkach tarki (nie obierać ze skórki!). W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier z wanilią i orzechy laskowe. W drugiej misce roztrzepać jajka z olejem i dodać startą cukinię, wymieszać. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką do połączenia. Z powstałej masy odjąć 2/3 ciasta i przełożyć do formy babkowej (u mnie forma o szerokości 22 cm i pojemności ponad 1,5 litra) uprzednio natłuszczonej i wysypanej bułką tartą lub mąką. Do pozostałego ciasta dodać kakao i dokładnie wymieszać, aż uzyskamy jednolity ciemny kolor. Następnie przełożyć do formy na jasne ciasto. Można dodatkowo przemieszać trzonkiem łyżki lub widelca (nie jest to konieczne bo ciasto ma dość zwartą konsystencję i marmurek o finezyjnych kształtach nie będzie aż tak wyrazisty jak przy klasycznych ciastach marmurkowych bez dodatku warzyw). Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 50-55 min.(sprawdzić stan pieczenia patyczkiem). Po wyjęciu z piekarnika przestudzić 10 min. w formie a potem delikatnie wyjąć i studzić na kratce kuchennej. Przed podaniem posypać cukrem pudrem wedle uznania.
Bardzo lubię cukinię w słodkich daniach, ale babki z jej udziałem jeszcze nie robiłam. A wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam babkę marmurkową! :) Ta wygląda pięknie, musi być wilgotna i smakowita :) Czyli dokładnie taka, jaką lubię :)
OdpowiedzUsuń