Co mnie urzekło w tych ciasteczkach? Prostota i błyskawiczność w ich przyrządzaniu: nie rozpuszczamy masła, nie topimy miodu i nie musimy schładzać ciasta; nie trzeba nic wałkować ani wykrawać ani zdobić - wyrabiamy szybko wszystkie składniki, od razu formujemy kuleczki i do piekarnika! Takie pierniczki idealne są do robienia wraz z dziećmi, szczególnie z tymi małymi, które jeszcze nie posługują sie zbyt dobrze foremkami ale za to uwielbiają coś kręcić w dłoniach, rozmamłać w palcach ;) Mój 3-letni synek był zachwycony pomaganiem mamie ;) musiałam jednak go nieco przystopować bo kuleczki, które mu dawałam do kręcenia jakoś tajemniczo znikały w brzuszku jeszcze przed pieczeniem :P
Kruidnoten
Składniki:
- 230 g mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kakao
- szczypta soli
- 100 g miękkiego masła
- 100 g brązowego cukru (użyłam trzcinowego)
- 2 łyżeczki miodu
- 4 łyżki mleka
Procedura:
zimno sie zrobilo i cos mi sie wydaje, ze do grudnia nie wytrzymam z tym przepisem :) Romy :)
OdpowiedzUsuń