Sekret dobrego brownie jest jeden: bardzo ważne aby ciasta nie "przepiec", a więc nie trzymamy go w piekarniku za długo i nie pieczemy, jak to z reguły bywa, do tzw. "suchego patyczka". Aby osiągnąć właściwy i satysfakcjonujący rezultat trzeba znać swój piekarnik tak jak własną kieszeń i dobrze ciasta pilnować, szczególnie w ostatnich minutach pieczenia.
p.s. na moim blogu już jakiś czas temu pojawił sie przepis na brownie z gruszkami na bazie ciasta z orzechów laskowych, do którego też bardzo zachęcam :)
Brownie z truskawkami
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 90 g cukru
- 2 duże jajka
- 60 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 150 g truskawek
Procedura:
Jajka ubić z cukrem i ekstraktem z wanilii na bardzo puszystą masę (ubijać co najmniej 5 minut). W osobnym naczyniu przesiać mąkę i kakao, wymieszać.
Do masy jajecznej dodawać stopniowo składniki sypkie, cały czas ubijając a potem
małym strumieniem wlewać ostudzoną czekoladę i ubijać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Kwadratową formę (u mnie 21 x 21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto, wyrównać. Truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, przekroić na połówki i ułożyć na masie czekoladowej w niewielkich odstępach, przecięciem do góry.
Brownie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C i piec 25-35 minut w zależności od piekarnika (Uwaga: NIE należy piec ciasta do suchego patyczka! Dobre brownie powinno być nieco wilgotne w środku ale nie surowe!)
małym strumieniem wlewać ostudzoną czekoladę i ubijać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Kwadratową formę (u mnie 21 x 21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto, wyrównać. Truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, przekroić na połówki i ułożyć na masie czekoladowej w niewielkich odstępach, przecięciem do góry.
Brownie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C i piec 25-35 minut w zależności od piekarnika (Uwaga: NIE należy piec ciasta do suchego patyczka! Dobre brownie powinno być nieco wilgotne w środku ale nie surowe!)
Super, wreszcie rozpoczął się sezon truskawkowy i możemy poszaleć z ciastami :)
OdpowiedzUsuń