Czekoladowa babka szybka i łatwa do wykonania. Nic nie trzeba ubijać ani miksować. Wystarczy wymieszać suche składniki z mokrymi (jak na muffinki) i gotowe.
Babka czekoladowa (last minute)
Składniki:
Na ciasto:
- 3 jajka
- aromat waniliowy
- 250 ml mleka
- 172 ml oleju słonecznikowego
- 448 g mąki
- 4 łyżki kakao
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 200 g cukru
- 8 g cukru waniliowego
- 150 g bakalii (mix orzechów włoskich, laskowych i rodzynek)
Na polewę:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki mleka
Procedura:
W jednej misce przesiać suche składniki ( mąkę, sodę oczyszczoną, kakao, obydwa cukry), w drugiej krótko rozbełtać jajka z mlekiem, olejem i aromatem. Wsypać suche składniki do mokrych i wymieszać dokładnie przy pomocy drewnianej łyżki. Dodać ulubione bakalie i znów dokładnie wymieszać aż wszystko dobrze się połączy. Gotowe ciasto przelać do foremki na babkę o pojemności 1,5 litra, uprzednio odpowiednio natłuszczoną i wysypaną mąką ( jeśli foremka jest sylikonowa to nie trzeba niczego natłuszczać) i piec w nagrzanym piekarniku 170 C przez ok. 1 h. do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić, wyjąć z foremki i polać polewą ( w tym celu rozpuszczamy czekoladę z masłem i mlekiem i smarujemy nią babkę ). Na koniec posypać cukierkami dekoracyjnymi.
W jednej misce przesiać suche składniki ( mąkę, sodę oczyszczoną, kakao, obydwa cukry), w drugiej krótko rozbełtać jajka z mlekiem, olejem i aromatem. Wsypać suche składniki do mokrych i wymieszać dokładnie przy pomocy drewnianej łyżki. Dodać ulubione bakalie i znów dokładnie wymieszać aż wszystko dobrze się połączy. Gotowe ciasto przelać do foremki na babkę o pojemności 1,5 litra, uprzednio odpowiednio natłuszczoną i wysypaną mąką ( jeśli foremka jest sylikonowa to nie trzeba niczego natłuszczać) i piec w nagrzanym piekarniku 170 C przez ok. 1 h. do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić, wyjąć z foremki i polać polewą ( w tym celu rozpuszczamy czekoladę z masłem i mlekiem i smarujemy nią babkę ). Na koniec posypać cukierkami dekoracyjnymi.
A mi dziś tak chce się czekolady :-)
OdpowiedzUsuń