Ubogie, zwykłe ciasto, bez zdobień i dekoracji - w sam raz na postne dni. Dodatek jogurtu przełamuje delikatnie surową, granulowaną konsystencję mąki kukurydzianej.
Ciasto z jogurtem greckim i mąką kukurydzianą
Składniki:
- 140 g di cukru
- 40 g mąki pszennej
- 80 g di mąki kukurydzianej (polenty)
- 100 g masła, roztopionego
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki rumu (opcjonalnie)
Procedura:
Jajka ubić z cukrem na puszysto. Potem nie zaprzestając miksowania dodawać stopniowo rozpuszczone masło, jogurt grecki i obydwie mąki, odpowiednio przesiane i wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać rum i wszystko dobrze połączyć. Gotową masę przelać do tortownicy o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i piec ciasto w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 40 min. Wyjąć i ostudzić.
Źródło: Włoskie czasopismo "Più dolci" - luty/marzec 2020
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to najczytelniejszy i najmilszy ślad Waszej obecności. Są o wiele lepsze od wszystkich tych matematycznych wskaźników wizyt i wyświetleń :) Dzięki nim widzę kto rzeczywiście jest zainteresowany moim blogiem :) Nie wstydźcie się komentować! Każde słowo, nawet to krytyczne, chętnie przeczytam :) Miło mi będzie jeśli polubicie też moją stronę na facebook'u :)))
Jeśli nie jesteście posiadaczami żadnego bloga a chcecie coś napisać to wybierzcie najpierw z menu rozwijalnego pozycję "Anonimowy", a podpiszcie się (imię lub nickname) w treści Waszego komentarza.
Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA WSZYSTKIE KOMENTARZE I POLUBIENIA :)