niedziela, 6 września 2020

Kokosanki

 


Ciasteczka mocno kokosowe, kruche na zewnątrz i miękkie w środku. Bardzo szybkie do wykonania i zaledwie z trzech składników!  


Kokosanki

Składniki:
  • 2 jajka
  • 140 g cukru pudru lub zwykłego acz bardzo drobnego
  • 200/220 g wiórek kokosowych
Procedura:

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania powoli zacząć dodawać cukier, łyżka po łyżce. Powinna powstać gęsta, sztywna, błyszcząca bezowa masa. Dodać żółtka, nie przerywając ubijania. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Na blachę wyścieloną papierem do pieczenia wykładać masę kokosową (można dla wygody robić to łyżką lub gałkownicą do lodów) lub formować w dłoniach kule po 12 -14 g każda i układać  na blasze zachowując spore odstępy (ciastka podczas pieczenia spłaszczają się do klasycznego, okrągłego kształtu). Piec ok. 15 min. (w zależności od wielkości kokosanek i pożądanego stopnia zarumienienia) w temp. 170ºC. Kokosanki studzić wpierw na blasze a dopiero potem na kratce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to najczytelniejszy i najmilszy ślad Waszej obecności. Są o wiele lepsze od wszystkich tych matematycznych wskaźników wizyt i wyświetleń :) Dzięki nim widzę kto rzeczywiście jest zainteresowany moim blogiem :) Nie wstydźcie się komentować! Każde słowo, nawet to krytyczne, chętnie przeczytam :) Miło mi będzie jeśli polubicie też moją stronę na facebook'u :)))
Jeśli nie jesteście posiadaczami żadnego bloga a chcecie coś napisać to wybierzcie najpierw z menu rozwijalnego pozycję "Anonimowy", a podpiszcie się (imię lub nickname) w treści Waszego komentarza.

Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA WSZYSTKIE KOMENTARZE I POLUBIENIA :)